M. Hargas / Interamerican: Η αύξηση ρύθμισης συντελεστής για απόκτηση νέων μεριδίων

Αφιέρωμα στους Οικονομικούς Διευθυντές (CFOs) – μέρος δ’

Με το δεδομένο το ότι η Interamerican αποτελεί μέρος και επωφελείται από τον επαγγελματικά οργανωμένο όμιλο Achmea, ο Martin HargasΓενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, εκτιμά πως η αυξημένη ρύθμιση αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς στο μέλλον. Κρίσιμο σημείο είναι η πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά ζητήματα και τους κινδύνους.

της Έλενας Ερμείδου

Οι άνθρωποι της οικονομικής διεύθυνσης, οι αναλογιστές και οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνου ενημερώνουν τους υπόλοιπους διευθυντές για το πώς λειτουργεί η εταιρεία όσον αφορά στην οικονομική της ισχύ και τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί. Στη διευκόλυνση της λειτουργίας της οικονομικής διεύθυνσης συμβάλλει η χρήση των «έξυπνων» επιχειρηματικών εργαλείων, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα στον υπόλοιπο οργανισμό με μεγαλύτερο αντίκτυπο.

iw? Ποιες είναι οι προκλήσεις των οικονομικών διευθυντών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Martin Hargas: Κάθε διευθυντής οικονομικών σε ασφαλιστική εταιρεία πιστεύω πως θέλει να είναι ένας πολύτιμος και καλά κατανοητός συνεργάτης των επιχειρηματικών στελεχών, σε μια εποχή που συνεχώς αυξάνονται οι απαιτήσεις των κανονιστικών εκθέσεων.

iw? Πώς επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα στον κλάδο ενόψει των συνεχών μεταβολών και των νέων λογιστικών προτύπων; Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς, τους οικονομικούς διευθυντές;

M.H.: Η εισαγωγή των νέων προτύπων υποβολής στοιχείων δημιουργεί συνεχή ζήτηση για ολόκληρη την οικονομική ομάδα μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Οι ειδικοί στους τομείς του αναλογιστικού, των επενδύσεων, της λογιστικής και της υποβολής εκθέσεων πρέπει να συνεργάζονται ώστε να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του κάθε νέου προτύπου. Ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή είναι να διασφαλίσει την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του.

iw? Τι σημαίνει για εσάς αυστηροποίηση των κανόνων; Ποιες είναι οι επιδράσεις της;

M.H.: Δεδομένου του ότι η Interamerican αποτελεί μέρος και επωφελείται από τον επαγγελματικά οργανωμένο όμιλο Achmea, βλέπουμε πως η αυξημένη ρύθμιση αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε να αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι οι μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες, πολύ περισσότερο δε αν έχουν σχετικά χαμηλό δείκτη επαγγελματισμού, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τον ρυθμό τους με αυτές τις αλλαγές.

iw? Πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά ζητήματα και τους κινδύνους;

M.H.: Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για ολόκληρη τη διοίκηση, επειδή η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης στους πελάτες σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να είναι εκεί για να πληρώνει όταν το χρειάζονται οι ασφαλισμένοι πελάτες της. Οι άνθρωποι της οικονομικής διεύθυνσης, οι αναλογιστές και οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνου ενημερώνουν τους υπόλοιπους διευθυντές για το πώς λειτουργεί η εταιρεία, όσον αφορά στην οικονομική της ισχύ και τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί, και συνιστά τι πρέπει να γίνει ώστε να παραμείνει φερέγγυα ακόμα και σε ακραία σενάρια.

iw? Πόσο εφικτά και ρεαλιστικά είναι τα χρονοδιαγράμματα;

M.H.: Τα χρονοδιαγράμματα των οικονομικών αναφορών είναι απαιτητικά για όλους, αλλά είναι τα ίδια για όλους, όπως απαιτείται από τον ευρωπαϊκό νόμο, έτσι ώστε να μην είναι διαπραγματεύσιμα.

iw? Οι τυποποιημένες, αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιτυγχάνουν σε όλους τους τομείς σωστό αποτέλεσμα;

M.H.: Η τυποποίηση και ο αυτοματισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων στον τομέα των οικονομικών αναφορών. Όταν μια εσωτερική διαδικασία έχει ήδη σταθεροποιηθεί και μπορεί να περιγραφεί καλά, είναι ιδανικός υποψήφιος για αυτοματοποίηση.

iw? Τι σημαίνουν για εσάς οι νέες τεχνολογίες και τι προσδοκάτε από τις ψηφιακές λύσεις;

M.H.: Στον οικονομικό τομέα, πιστεύουμε στην αύξηση της εξάπλωσης και της χρήσης των «έξυπνων» επιχειρηματικών εργαλείων, για να μεταφέρουμε το μήνυμα στον υπόλοιπο οργανισμό με μεγαλύτερο αντίκτυπο. Οι λειτυργίες ανάλυσης και χρήσιμων οπτικοποιήσεων που συνοδεύουν αυτά τα εργαλεία μάς προσφέρουν πολύ μεγάλες δυνατότητες.

iw? Ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις σας και τι προσδοκάτε από αυτές;

M.H.: Επενδύουμε τον χρόνο και την προσπάθειά μας στην εκτεταμένη εφαρμογή εργαλείων επιχειρηματικής νοημοσύνης και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που σχετίζονται με τους υπολογισμούς του Solvency II. Σύντομα θα επενδύσουμε τον χρόνο μας σε αλλαγές που απαιτούνται για την ετοιμότητά μας, για τα επερχόμενα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IFRS).

iw? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CFO;

M.H.: Εκτός από την καλή γνώση του οικονομικού τομέα, ο οικονομικός διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας θα πρέπει να κατανοήσει σε αξιοπρεπή βαθμό την ασφαλιστική εταιρεία και επίσης τις τεχνολογίες της πληροφορίας. Με αυτήν τη γνώση, ο οικονομικός διευθυντής θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει στην υπόλοιπη ομάδα ανώτατης διοίκησης τη σωστή υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων. Όταν μιλάμε σε ανθρώπους εκτός του οικονομικού τομέα, ο επιτυχημένος οικονομικός διευθυντής προσαρμόζει κατάλληλα τη γλώσσα του, ώστε να εξηγήσει το μήνυμά του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*