Νομός Καβάλας: Ο τουρισμός έδωσε μεν ώθηση στις ασφάλειες… αλλά…;

Για το ρεπορτάζ στο Νομό Καβάλας: Ελενα Ερμείδου

Δεν διαφέρουν στην Καβάλα ιδιαίτερα οι συνθήκες της από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Αθήνα. Ο κόσμος θέλει να ασφαλιστεί, γνωρίζοντας ότι οποιοδήποτε ατύχημα θα του προκαλέσει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις και, αν μη τι άλλο εν μέσω μίας κατάστασης στην δημόσια υγεία που επιδεινώνεται εις βάρος των ασφαλισμένων. Δεν μπορεί, όμως, διότι το κράτος συνεχώς δημιουργεί υπέρογκες υποχρεώσεις μέσω φορολογίας για να καλύπτει τα κενά που δημιουργεί από λάθος χειρισμούς.

Στην Καβάλα, όπως μας είπαν για το ρεπορτάζ του IW οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Ασφαλιστικό Γραφείο, Νικόλαος Παλάβρατζης – Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Χατζηαναστασίου – Ασφαλιστικός Πράκτορας  «περπάτησαν» οι τουριστικές ασφαλίσεις, οι ιδιωτικές ασφαλίσεις κατά την θερινή σεζόν του καλοκαιριού, το αυτοκίνητο, και η υγεία.

Ο τουρισμός έφερε ανάπτυξη και στις ασφάλειες στην Καβάλα

Σημαντική ήταν η τουριστική κίνηση στο Νομό Καβάλας το φετινό καλοκαίρι δηλώνει ο κος Κ. Κωνσταντινίδης από τις γείτονες χώρες και κυρίως από Τούρκους οι οποίοι δαπανούν αρκετά μεγάλα ποσά στο Νομό. Ισχυρή, ως εκ τούτου ήταν η άνοδος στις τουριστικές, ξενοδοχειακές ασφαλίσεις στην Καβάλα και την Θάσο, η οποία απόλαυσε μεγάλη τουριστική κίνηση. Σημαντική άνοδο, επίσης κατά την θερινή σεζόν σημειώθηκε και στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να ασφαλίσουν τα ιδιωτικά τους σκάφη, τα τζετ- σκι.

Μιλώντας, για τις τράπεζες, υπογραμμίζει ότι έντονη κινητικότητα παρατηρείται στους δανειολήπτες, οι οποίοι, λόγω των παραλόγων πιέσεων που τους ασκούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι για να ασφαλιστούν, σπεύδουν να πάρουν και να διασταυρώσουν  πληροφορίες από τα ασφαλιστικά γραφεία πριν υπογράψουν συμβόλαια ασφάλισης.

Να εκδώσουν οι ασφαλιστικές πιο δελεαστικά συμβόλαια υγείας με εκπτώσεις

Το μυστήριο ακόμα παραμένει με το πραγματικό αριθμό των ανασφάλιστων, διατυπώνει ο κος. Ν. Παλάβρατζης. Το κράτος, πάντα ήταν «πρόχειρο» και φάνηκε αυτό ξεκάθαρα και στην υπόθεση με τα ανασφάλιστα. Εστειλαν ειδοποιητήρια χωρίς να έχουν δουλέψει οι μηχανισμοί διασταύρωσης. Οι μεταβιβάσεις δεν φάνηκαν, οι πωλήσεις δεν φάνηκαν, οι καταθέσεις πινακίδων, επίσης. Κυρίως, ανασφάλιστοι ήταν οι κάτοχοι των δικύκλων, τα οποία δεν τα κυκλοφορούσαν.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το κλάδο υγείας με τις ασφαλιστικές να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών και να προσαρμόζουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους σε ό,τι αφορά το κόστος και το είδος των καλύψεων, σύμφωνα με αυτές, ωστόσο ο κος Ν. Παλάβρατζης ζητά μέσω του ΙW οι ασφαλιστικές να αναλάβουν να εκδώσουν προϊόντα υγείας ακόμα πιο δελεαστικά, με παροχές εκπτώσεων, ώστε οι πολίτες να μπορούν πιο εύκολα να προβούν στην αγορά τους. Μεγάλες διαφορές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας μεταξύ των ασφαλιστικών δεν υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή.

Αναφερόμενος στο κλάδο ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τονίζει ότι γίνεται ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα στην αγορά, θα υπάρξουν κινήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ήδη κάποιες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί, ωστόσο, ακόμα ουδείς είναι σε θέση να δηλώσει ξεκάθαρα, αν θα υπάρξει όφελος ή ζημία μέσα από αυτές τις κινήσεις γιατί δεν υπάρχει καταγεγραμμένη καμία προηγούμενη εμπειρία.

Οι άνθρωποι στο κλάδο, πάντως που ήταν έντιμοι, είχαν επάρκεια γνώσεων και επαγγελματίες βρίσκονται στην αγορά και πάνε πολύ καλά, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

Ανάπτυξη πραγματική στις ασφάλειες μόνο μέσα από φορολογικά κίνητρα

 Οι πολίτες της Καβάλας έχουν αντιληφθεί το κενό της δημόσιας ασφάλισης, την κατάσταση στα νοσοκομεία. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον προς τις ασφαλίσεις υγείας και ζωής, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που υλοποιούν τις προθέσεις, αγοράζοντας καλύψεις υγείας, λόγω των αβάσταχτων υποχρεώσεων που δημιουργεί το κράτος. Ένα περίπου 10% έναντι του 50% που δείχνει ενδιαφέρον να μάθει, αγοράζει καλύψεις παρατηρεί ο κος Κ. Χατζηαναστασίου

Στον αντίποδα, μας λέει, το αυτοκίνητο, λόγω υποχρεωτικότητας, και ο τουρισμός που βρίσκεται σε άνοδο και ανθεί στην Καβάλα και την Θάσο δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας. Συμπληρώνει, δε ότι οι πιέσεις με τα ανασφάλιστα οδήγησαν σε μία άνοδο στην παραγωγή του κλάδου.

Δυστυχώς, προσθέτει σε ερώτηση του IW η πτώση στην ανάπτυξη και το κλείσιμο εργοστασίων έβαλε σχεδόν «λουκέτο» στις βιομηχανικές ασφαλίσεις στην Καβάλα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*