Πολλά φάρμακα χάνουν την πατέντα τους το 2017

από το virus.com.gr

Το 2017, είναι η χειρότερη χρονιά για τη φαρμακευτική αγορά στις ΗΠΑ όσον αφορά την απώλεια πατέντας φαρμάκων τουλάχιστον μέχρι το 2025. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να χάσουν την πατέντα τους 18 επώνυμα φάρμακα, γεγονός που σημαίνει απώλεια πωλήσεων ύψους περίπου 26,5 δις δολάρια στις ΗΠΑ!

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους του προβλήματος, το 2016, έχασαν την πατέντα τους μόνο 9 σκευάσματα και το 2015, μόλις τέσσερα. Φέτος, χάνουν την πατέντα τους φάρμακα όπως το Rituxan της Roche, το Cialis της Eli Lilly και το Byetta της AstraZeneca.

Εταιρείες αναλύσεων όπως η Bernstein εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά ίσως είναι η χειρότερη για τον φαρμακευτικό κλάδο μετά το 2012, όταν υπήρξαν απώλειες 55 δις δολαρίων από την απώλεια πατέντας φαρμάκων στην αμερικανική αγορά. Σε συνδυασμό με τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, ο κλάδος αναμένεται να δεχθεί περαιτέρω πίεση τα επόμενα χρόνια.

Παρ΄ όλα αυτά, οι αναλύσεις δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2025 ύψους περίπου 5,6% σε ετήσια βάση αναμένεται να έχει η βρετανική AstraZeneca, χάρη στο ερευνητικό της πρόγραμμα, ενώ καλή αναμένεται να είναι και η πορεία της αμερικανικής Pfizer (2% ετήσια ανάπτυξη). Αν εξαιρέσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα, τότε την καλύτερη πορεία αναμένεται να έχει η Bristol-Myers Squibb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*