Για ποιους οι χρησμοί «αγκάθια» από Fitch & Moody’s;

της Ελενας Ερμείδου

Fitch και Moody’s για άλλη μία φορά βγαίνουν και εκδίδουν τους ίδιους χρησμούς για το κλάδο των αντασφαλειών. Πορεία πτωτική, η οποία καθορίζεται από την αύξηση της εισροής των υβριδικών επενδυτικών κεφαλαίων. Ναι, μεν υπάρχει επιβράδυνση στην πτώση, δεν σταματά δε, και συνεχίζεται και μέσα στο 2018.

Ορόσημο της πορείας του κλάδου οι εκτιμήσεις για τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων τη 1η Ιανουαρίου 2018.

Η Moody’s από την πλευρά της διατυπώνει ότι και μέσα στο 2017 θα συνεχιστούν σταθερά οι αναταράξεις στο κλάδο των αντασφαλειών, αποσαφηνίζοντας ότι οι χαλαρές συνθήκες και η πτώση τιμών στα αντασφάλιστρα στο κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων θα συνεχιστεί και κατά τις ανανεώσεις τον Ιανουάριο του 2018.

Η πτώση των τιμών στα αντασφάλιστρα σημείωσε επιβράδυνση το τελευταίο διάστημα και η τάση αυτή σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε η Moody’s για το κλάδο. θα συνεχιστεί και το 2018.

Ωστόσο, περίπου το 50% του κλάδου αναμένει σταθεροποίηση τιμών στο κλάδο ατυχημάτων. Το ποσοστό αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ποσοστό (40%) που είχε αναδείξει η περυσινή έρευνα σύμφωνα με το οποία ο κλάδος ανέμενε πτώση στις τιμές του κλάδου ατυχημάτων 5%.

Τα υβριδικά επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν να αυξάνουν τα μερίδια τους με μεγάλο μέρος αυτών να παραμένει στο κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων.

Συνεπώς, οι τιμές στις αντασφάλειες θα συνεχίσουν πτωτικά το 2018, καθώς ο ανταγωνισμός από τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια ενισχύεται.

Δεν διαφέρουν ιδιαίτερα και οι εκτιμήσεις της Fitch, η οποία προβλέπει ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί και το 2018, εν μέσω πιέσεων που ασκούν τα εναλλακτικά κεφάλαια και της αύξησης της προσφοράς, συμπιέζοντας τα περιθώρια.

Ο εφιάλτης των χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει, επιδεινώνοντας τις επιδόσεις των επενδύσεων των αντασφαλιστών και την εικόνα των ισολογισμών καθώς τα κέρδη στο underwriting συρρικνώνονται από την πτώση των τιμών, και τον ανταγωνισμό.

Η πτώση των τιμών διατυπώνει η Fitch θα συνεχιστεί από την στιγμή που οι επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν το ρίσκο, μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων καταστροφών και προϊόντων ILS οι οποίες χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Παρά τους μη αισιόδοξους χρησμούς, η Fitch δηλώνει πώς οι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις αξιολογήσεις του κλάδου για τους επόμενους 12-18 μήνες, ωστόσο, προειδοποιεί ότι μεγαλύτερη επιδείνωση των τιμών περάν των αναμενομένων θα οδηγούσε στην έκδοση αρνητικών αξιολογήσεων.

Αγκάθι για τις αντασφαλιστικές τέλος παραμένει ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα ο οποίος για τις εταιρείες που αναλύει η Fitch δεν θα υποχωρήσει κάτω του 96,9% το 2018 και με δείκτη λειτουργικότητας 89,9%. Ωστόσο, αν οι δείκτες αυτοί ξεπεράσουν το 100% και το 90% αντίστοιχα στα μέσα του έτους, η Fitch δηλώνει ότι θα εκδώσει αρνητικές προοπτικές για το κλάδο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*