Δύο στους τρεις χάνουν τις επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

Δύο στους τρεις φορολογούμενους που είχαν φέτος επιστροφή φόρου εισοδήματος και πρέπει η εφορία να τους επιστρέψει λεφτά που έχουν προπληρώσει για φόρους, δεν θα δουν τελικά «το χρώμα του χρήματος».

Από σήμερα άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τα «χρωστούμενα» από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν προ δεκαημέρου. Από χθες οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αναμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος άρχισαν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό στο Taxisnet.

Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί έτσι να «σβήσει» χρέη τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ – χωρίς καν να βάλει το χέρι στην τσέπη- ώστε να φτάσει στον στόχο αποπληρωμής 1,2 δισ. ευρώ από τα 5,4 δισ. που χρωστά στους ιδιώτες, καθώς είναι βασικό προαπαιτούμενο για να εγκρίνουν οι δανειστές την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Από τους 958.425 φορολογουμένους που δικαιούνται φέτος επιστροφή φόρων εισοδήματος συνολικού ύψους 366,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 580.000 έμειναν «στο περίμενε» για να πάρουν τα λεφτά τους. Δηλαδή το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν είχε λάβει έως τον Αύγουστο την επιστροφή φόρου τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων.

Όπως τώρα αποδεικνύεται όμως, το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν, αντί οι επιστροφές φόρου να μπουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων, να συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει επίσης να “προεισπράξει” το δημόσιο άμεσα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων κανονικά θα τα πλήρωναν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις με πρώτη έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις περιπτώσεις αυτές δηλαδή, ο ιδιοκτήτης χάνει το δικαίωμα να εξοφλήσει έως τον Ιανουάριο, αφού τα χρήματα παρακρατήθηκαν «μια και έξω».

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύουν οι δόσεις αλλά αλλάζουν τα ποσά που εμφανίζονταν στην αρχική εκκαθάριση.

Αν όμως η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται επιστροφή φόρου, αλλά ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί στον άλλο σύζυγο, τότε θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιοι στην εφορία όπου ανήκουν προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού. Και αυτό γιατί εμπλέκονται δύο διαφορετικά ΑΦΜ και δεν μπορεί να γίνει η αυτόματα η αφαίρεση του πιστωτικού εκκαθαριστικού του ενός, από την οφειλή ΕΝΦΙΑ του άλλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*