eopyy, εοπυυ, κτίριο

Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τι σχεδιάζει ο φορέας

Οπλισμένοι με υπομονή πρέπει να είναι οι πολίτες που χρειάζεται να εκτελέσουν συνταγές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ιδίως στα κεντρικότερα εξ αυτών. Η αναμονή αποδεικνύεται πολύωρη, με την ταλαιπωρία των πολιτών να ξεκινάει αρκετά νωρίτερα από την άφιξή τους στα φαρμακεία, καθώς οι περισσότεροι καλούνται να διανύσουν σημαντικές αποστάσεις για να φθάσουν ως εκεί.

Οι ουρές στο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επί της Αγ. Κωνσταντίνου στην Αθήνα που λειτουργεί, ξεκινούν από το πεζοδρόμιο έξω από το κτήριο, όπως αποδεικνύουν και οι εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, με τους πρώτους ασφαλισμένους να φθάνουν στο σημείο ακόμη και από τις 5 το πρωί.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο μια ανάρτηση του πρώην Υπουργού Στ. Μάνου, ο οποίος χρειάστηκε να μεταβεί στην Αγ. Κωνσταντίνου για να εκτελέσει συνταγή γιατρού για φάρμακο υψηλού κόστους και το οποίο φέρεται να διατίθεται μόνο από το συγκεκριμένο φαρμακείο. Όπως ανέφεραν στον κ. Μάνο παρευρισκόμενοι, θα έπρεπε να περιμένει 2 με 3 ώρες, ενώ οι πολίτες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν ξεπερνούσαν τους 200.

Η παρουσία των μόλις 3 υπαλλήλων στο χώρο, που δούλευαν χωρίς ανάσα, καταδεικνύει και την ουσία του προβλήματος, το οποίο είναι άλλωστε γνωστό στη διοίκηση του Οργανισμού.  Βασικό αγκάθι παραμένει η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση του ΕΟΠΥΥ, του οποίου οι κενές οργανικές θέσεις έφθαναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το  40%. Ανάμεσα τους και θέσεις φαρμακοποιών. Ακόμα και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν επαρκούν για διαχειριστούν τον όγκο της δουλειάς που έχει αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, με την προσάρτηση των τμημάτων παροχής υγείας της συντριπτικής πλειονότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως έχει γράψει το Virus (εδώ), ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει βάλει μπροστά σχέδια για δημιουργία νέων ΠΕΔΙ, αλλά και νέων Φαρμακείων. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν εκτός από 4 νέα ΠΕΔΙ και 2 νέα Φαρμακεία, σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι θα  σηκώσουν σημαντικό μερίδιο του βάρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πρώτα 2 αυτά Φαρμακεία (αλλά και ΠΕΔΙ) θα είναι σε περιοχή της Δ. Αττικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*