Χρηστικός οδηγός για τον ΕΝΦΙΑ

Του Απόστολου Αλωνιάτη – Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ήλθαν, την κρυάδα την πήραμε ας δούμε όμως μικρά μυστικά που μπορούν είτε να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ, είτε να μας προστατεύσουν από την πληρωμή επιπλέον φόρου ή προστίμων.

Ψηφίστηκε η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις

Στις 28 Ιουλίου 2017, ψηφίστηκε στην βουλή, στο νόμο για  την «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με το νόμο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2017 σε 5 δόσεις, με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως και την Παρασκευή 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η 5η μέχρι και την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου 2018.

Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (5) δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017:

Η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-09-2017

Η 2η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2017

Η 3η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-11-2017

Η 4η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-12-2017

Η 5η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-01-2018

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2017

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίσθηκε με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς θα γίνει το 2018.

Γενικά ο ΕΝΦΙΑ βαρύνει τους φορολογούμενους που την 1η Ιανουαρίου κάθε χρονιάς, έχουν δικαιώματα πάνω σε ακίνητα. Αν, για παράδειγμα, κάποιο ακίνητο πουλήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2017 και ξαναπουληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017, τον ΕΝΦΙΑ του 2017 θα το πληρώσει για το 2017 ο φορολογούμενος που είχε στην ιδιοκτησία του το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2017. Τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θ τον επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης που αγόρασε το ακίνητο στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Ο φορολογούμενος που είχε στην κατοχή του το ακίνητο από 2 Ιανουαρίου 2017 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2017 δεν θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ.

Τα νέα εκκαθαριστικά έχουν αναρτηθεί  στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet. Για να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι αφού χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στο site της ΑΑΔΕ (Taxis) (https://www.gsis.gr), επιλέγοντας  την εφαρμογή Ε9 και μετά το έτος 2017.

Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2017 με την ταυτότητα οφειλής, υπάρχει και στη σελίδα του Ε9 (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου), στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».

Τα αρχεία που θα βρουν είναι:

– Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2017 (σε αρχείο .pdf)

– Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2017 (σε αρχείο .pdf)

– Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)

– Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμοπλήκτων περιοχών.

Στον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων περιοχών. Η απαλλαγή για το 2017 και το 2018 για τη Λέσβο και την Κω θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.

Αυτό διευκρινίζουν την Πέμπτη 27/7/2017 αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν από τους σεισμούς.

Συγκεκριμένα διευκρινίστηκε από το υπουργείο  ότι εάν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά – ανεξάρτητα από την έκτασή της – θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι από τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου από τον ΕΝΦΙΑ .

Για μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά. Αν έχουν ακίνητη περιουσία σε οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας , αυτό το ακίνητο δεν θα έχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση από την Επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

Εν κατακλείδι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες σεισμόπληκτες περιοχές, αφορά τα ακίνητα και όχι τον φορολογούμενο.

Με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1081/2016 επήλθαν τροποποιήσεις στις παλαιότερες θέσεις της διοίκησης σχετικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Πέρα από όσα γράψαμε παραπάνω, η απόφαση αναφέρει ότι για την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 και φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή, θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν έως τη Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Από τις ίδιες δηλώσεις θα παρθούν και στοιχεία για τα τέκνα και την αναπηρία των φορολογουμένων.

Ακόμη, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι, η επιφάνεια των κτισμάτων και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, θα λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε9, που έχουν υποβληθεί κι αυτές εμπρόθεσμα. Αν είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, χάνεται επίσης η μείωση του φόρου.

Με την αλλαγή αυτή, πολλοί φορολογούμενοι που δικαιούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα τις χάσουν, εάν δεν είχαν υποβάλει εμπροθέσμως τις σχετικές δηλώσεις.

Τέλος με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 28.7.2017, και συγκεκριμένα με το άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα η ΑΑΔΕ να εξετάσει τις εκπτώσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι

Με τον νόμο 4474/2017 (παράγραφος 2 του άρθρου 13)  παρατείνεται για δύο έτη (2017 και 2018) η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων. Η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις.

Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Εξακολουθούν και για το 2017 να ισχύουν οι απαλλαγές σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Απαλλαγή κατά 50% του ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, για να έχει  ο φορολογούμενος την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να έχει σωρευτικά  τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

iii. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του,  να μην  υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή κατά 100% του ΕΝΦΙΑ

Αντίστοιχα σε ότι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ο αριθμός των απαλλασσόμενων από το φόρο θα ήταν μεγαλύτερος αν στο υπολογιζόμενο ως καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπολογίζονταν εισοδήματα όπως:

– Όλα τα ποσά των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ,

– Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

– Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη των ολικώς τυφλών ή των κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80% καθώς επίσης και

-Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης, δηλαδή οι αποζημιώσεις απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου.

-Τα επιδόματα ανεργίας που εισπράχθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

-Τα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) τα οποία καταβλήθηκαν στο φορολογούμενο εφόσον ήταν χαμηλοσυνταξιούχος.

Όλα αυτά τα εισοδήματα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος αλλά υπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ.

Κτήρια ημιτελή που έχουν την έκπτωση του 60%

Σύμφωνα με τον νόμο 4223/2013 και αφορούν στον εν λόγω μειωτικό συντελεστή. Σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 2 της ενότητας Α του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 αναφορικά με το συντελεστή ημιτελών κτισμάτων ισχύουν τα εξής:

« η) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:

α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά»

Δηλαδή, για τα ημιτελή κτίσματα ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που είναι κενά και ταυτόχρονα δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής και τελικά ο κύριος φόρος μειώνεται κατά ποσοστό 60%.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν τη μείωση 60% στο ποσό του κύριου φόρου για τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, πρέπει προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί αθροιστικά και οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:

  • στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 να αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»,
  • στη στήλη 30 του πίνακα 1 να αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, να συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και
  • στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθά οι ανωτέρω ενδείξεις στο έντυπο Ε91, τότε ο κύριος φόρος για τα ακίνητα αυτά θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό 60%. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπάρχει κάποια ένδειξη μέσω της οποίας να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα ο φορολογούμενος ή ο συνάδελφος φοροτεχνικός για το αν έχει υπολογιστεί ή όχι η ανωτέρω μείωση.

Διορθώσεις λαθών του ΕΝ.Φ.Ι.Α

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1184/30.7.2014 , όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την απόφαση ΠΟΛ. 1082/29.6.2016 και για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Πως θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το εκκαθαριστικό σας.

  1. i) Στις περιπτώσεις κατά τις  οποίες  στη  μηχανογραφική εκκαθάριση εφαρμόζονται τα ανωτέρω  οριζόμενα  στην  απόφαση  ΠΟΛ.   1184/30.7.2014,  στην  πράξη  διοικητικού προσδιορισμού του φόρου θα   αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτή.
  2. ii) Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα υπάρχει ειδική επισήμανση.

 

Περιπτώσεις λαθών που έχουν δημιουργούν πρόβλημα στην μηχανογραφική επεξεργασία.

α) περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

β) Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

γ) Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

δ)  Σε  περίπτωση κατά την  οποία το  έτος  γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Προσοχή : Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

ε) Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

στ) Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Προσοχή : Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων

ζ) Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Το αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η  μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων.

η) Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

θ) Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των φυσικών και των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

ι) Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

ια)   Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων,  για  τον  υπολογισμό  του  ΣΟ  τελ.  ως  επιφάνεια  του  κατά  κανόνα  άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Ενέργειες σε περίπτωση που δεν έχει υπολογιστεί η μείωση 60%:

Στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται από τους υπόχρεους ή τους φοροτεχνικούς (το σύνηθες είναι ότι οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί εντοπίζουν τέτοια λάθη) και σπανίως οι ίδιοι οι φορολογούμενο ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του 60% στον κύριο φόρο για τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι δεδομένο ότι υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9. Η κίνηση που «θεραπεύει» το πρόβλημα αυτό είναι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 (σ.σ. δεν είναι διαθέσιμη ακόμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2016) και η ορθή συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών του εντύπου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι:

  • Δεν μπορείτε να κάνετε τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα, ώστε να έχετε την έκπτωση του 50% ή 100%, διότι ο υπολογισμός γίνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση.

Δηλαδή αν διαπιστώσουμε ότι κάποιος είχε το δικαίωμα έκπτωσης 50% ή 100%, λόγω του ότι είχε τα οικονομικά κριτήρια, αλλά δεν την έλαβε διότι εκ λάθους φορολογήθηκε με τα τεκμήρια και είχε φορολογητέο εισόδημα πάνω από τα όρια που θέτει η απόφαση,  δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλωση κεφαλαίου για να μπορέσει να πάρει την έκπτωση στο ΦΠΑ.

  • Σε περίπτωση που μετά την τροποποιητική δήλωση του Ε9, η διαφορά του φόρου είναι πιστωτική και μικρότερη των 300 ευρώ, η εκκαθάριση θα γίνει από την ΔΗ.Λ.Ε.Δ και το εκκαθαριστικό θα αναρτηθεί στο taxisnet.
  • Σε περίπτωση που η διαφορά φόρου είναι πιστωτική και  πάνω από 300 ευρώ, η εκκαθάριση θα γίνει μετά από έλεγχο των παραστατικών από την αρμόδια εφορία.

Μέχρι πότε μπορούμε να υποβάλουμε Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων χωρίς πρόστιμο.

Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει και πάλι η εφαρμογή για την διόρθωση ων στοιχείων του Ε9, που αφορούν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, εκμεταλλευόμενοι τα άρθρα 57 έως και 60 του ν. 4446/2016.

Είναι μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει επί των ακινήτων ή να δηλωθούν ακίνητα που έχουν ξεχαστεί.

Στην περίπτωση που έχουμε αλλαγές στον φόρο θα έχουμε νέα εκκαθάριση στον φόρο.

Προσοχή : Στην περίπτωση που μετά την τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9)  προκύψει  μείωση  φόρου  μέχρι  300,00  ευρώ  ή  μηδενική  διαφορά  ή  χρεωστική διαφορά, τότε θα γίνει εκκαθάριση ηλεκτρονικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.

Προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων 300,00 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. − πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων.

Νέοι κανόνες για τους συμψηφισμούς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ  για το φορολογικό έτος 2016 κατατέθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις.

 

Φορ. έτος 2016 Δηλώσεις Ποσά (ευρώ) % συνόλου Μέσος φόρος
Χρεωστικές 2.543.053 3.693.503.287 41,58% 1.452
Πιστωτικές 952.844 -362.119.223 15,58% -380
Μηδενικές 2.620.400 42,84%
Σύνολο 6.116.297 3.331.384.064 100,00%  

 

Από τις πιστωτικές δηλώσεις (δηλώσεις που έχουν επιστροφή φόρου), μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος ύψους 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογουμένους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι από τους πάνω από  600.000 φορολογουμένους που θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ θα υποστούν συμψηφισμό.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η διαδικασία του συμψηφισμού θα γίνει ως εξής:

  1. Αναρτήθηκαν στο Taxisnet, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ (Κυριακή 27.8.2017).
  2. Στη συνέχεια, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.
  3. Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.
  4. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
  5. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018, όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί σε άλλο σημείωμα μας.

Μέχρι και την περσινή χρονιά ο συμψηφισμός γινόταν με τις δόσεις. Δηλαδή αν ο φορολογούμενος είχε ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ , 100 ευρώ κάθε δόση, και επιστροφή 420 ευρώ, έβλεπε στην «Προσωπική Ενημέρωση» στο taxis να διαγράφονται οι δόσεις μέχρι 31.12 και να υπήρχε ένα υπόλοιπο για πληρωμή στην πέμπτη δόση , τέλος Ιανουαρίου του επόμενου έτους ένα υπόλοιπο 80 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος θα κληθεί μετά τον συμψηφισμό να πληρώσει το υπόλοιπο εφάπαξ. Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις.

  1. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
  2. Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*