Σοκ στη διεθνή ιατρική: Αθώα τα κορεσμένα λίπη!

Νέα μεγάλη έρευνα αποδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα διατροφικές οδηγίες ήταν λανθασμένες! Τα κορεσμένα λίπη και οι πλήρεις λιπαρών τροφές είναι υγιεινές και μειώνουν τη θνητότητα! Επίσης, δεν χρειάζονται περισσότερες από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα…

Στην έρευνα με την ονομασία PURE πήραν μέρος 135.000 άτομα από 18 χώρες για χρονικό διάστημα 7 ετών. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Επίσης, δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet σε τρία ξεχωριστά κομμάτια:

  1. https://goo.gl/HSs6J7
  2. https://goo.gl/x1pa3C
  3. https://goo.gl/ECzeH5

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι σοκαριστικά με βάση όσα έλεγαν οι ειδικοί επί χρόνια:

  • Η υψηλή κατανάλωση λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπών, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου!
  • Αντιθέτως, μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αν και τα δεδομένα δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε επεξεργασμένους ή μη υδατάνθρακες.
  • Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, αν και η μελέτη βρήκε ότι οφέλη από την κατανάλωση φρούτων, αποδείχθηκε ότι το μέγιστο όφελος προκύπτει με την κατανάλωση μέχρι 3 μερίδων την ημέρα (375-500 γραμμάρια την ημέρα). Το όφελος είναι μεγαλύτερο αν καταναλώνονται ωμά.

Ακόμη, δεν βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπών (συνολικά ή κορεσμένων) ή υδατανθράκων ή φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και στην εμφάνιση μείζονων καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματος ή εγκεφαλικού).

Ο Δρ. Salim Yusuf, από το πανεπιστήμιο του McMaster, ένας από τους βασικούς ερευνητές, μιλώντας στο Medscape.com ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι με τα αποτελέσματα ο κόσμος θα πάψει να αισθάνεται ενοχές, καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες λιπών. Αν και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπών – όταν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της διατροφής – μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, η κατανάλωση μέσης ποσότητας, δηλαδή, περίπου το 30% της διατροφής δεν είναι πρόβλημα. Όλοι φοβόμαστε τα κορεσμένα λίπη, αλλά δεν πρέπει. Τα κορεσμένα λίπη σε μέτριες ποσότητες κάνουν καλό όχι κακό»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*