Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού!

Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη είχαν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του μαστού. Τώρα μία μακρόχρονη και μεγάλη σε συμμετοχή έρευνα επιβεβαίωσε τη σχέση, η οποία αποδίδεται στις στατίνες, που λαμβάνουν οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα κράτησε 14 χρόνια, πήραν μέρος πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

«Παλαιότερα είχαμε βρει μία σχέση ανάμεσα στην υψηλή χοληστερόλη και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και έτσι σχεδιάσαμε μία μελέτη για να παρακολουθήσουμε ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα δεδομένα», ανέφερε ο Δρ. Rahul Potluri, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ιδρυτής της ACALM Study Unit, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Aston στη Βρετανία.

Στη μελέτη πήραν μέρος άτομα τα οποία εισήχθησαν στα βρετανικά νοσοκομεία την περίοδο 2000-2013. Από τους συνολικά 1.220.024 ασθενείς επιλέχθηκαν με τυχαίο τρόπο μέσω ενός αλγορίθμου (Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of stay and Mortality) 16.043 γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη ηλικίας άνω των 40 ετών. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση με ένα ανάλογο δείγμα γυναικών, οι οποίες όμως δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά:

  • Οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που είχαν φυσιολογική.
  • Μετά τη στάθμιση των παραγόντων, που είναι πιθανό να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως ηλικία, φύλο, εθνοτική καταγωγή και τις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου στη Βρετανία, οι ερευνητές βρήκαν ότι ασθενείς που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν είχαν υψηλή χοληστερόλη!

Ο Δρ. Paul Carter, μέλος της ACALM Study Unit ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, πρέπει να αποδοθεί είτε σε κάτι, που συνδέεται με την ίδια την πάθηση, δηλαδή, την υψηλή χοληστερόλη, είτε πιο πιθανό, στη θεραπεία, που συνήθως λαμβάνουν οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, όπως οι στατίνες. Σε συνδυασμό με παλαιότερες έρευνες, αλλά και πειράματα σε ζώα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού».

Εκείνο που σχεδιάζουν να κάνουν από δω και πέρα οι ερευνητές είναι μία νέα κλινική μελέτη για να μελετήσουν απευθείας τη δράση των στατινών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Πάντως, ο Δρ. Carter σημείωσε ότι «οι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και άτομα, που πάσχουν από κάποια καρδιοπάθεια, πρέπει να λαμβάνουν στατίνες με βάση της ισχύουσες οδηγίες. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να χορηγούμε στατίνες για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όμως, είναι πιθανό στο μέλλον αυτό να αλλάξει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*