Τον… λογαριασμό του τυφώνα Χάρβεϊ περιμένει ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την οριστικοποίηση του «λογαριασμού» των καταστροφών από τον τυφώνα Χάρβεϊ (τον πρώτο ισχυρό τυφώνα που χτύπησε την αμερικανική ενδοχώρα από το 2008) αναμένουν οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς (που δεν λαμβάνουν υπόψη τις καταστροφές από τις καταρρακτώδεις βροχές που ακόμα συνεχίζονται στο Τέξας), οι ζημίες θα κυμανθούν στα 1,2-2,3 δισ. δολάρια.  Άλλοι, όπως η JP Morgan, ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τα 20 δισ. δολάρια, συνυπολογίζοντας όμως και τον αντίκτυπο των πλημμυρών.

Ερωτηματικό παραμένει το ύψος της «λυπητερής» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, με δεδομένο ότι μια τυπική ασφάλιση περιουσίας περιλαμβάνει κάλυψη από τον κίνδυνο θυελλωδών ανέμων, χαλαζόπτωσης, πυρκαγιάς, αλλά και όχι και πλημμύρας. Οι ιδιώτες πλημμυροπαθείς σε μεγάλο βαθμό μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ασφάλισης Έναντι Πλημμυρών των ΗΠΑ (National Flood Insurance Program), το οποίο όμως δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις, ορισμένες εκ των οποίων ίσως να έχουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι του κινδύνου διακοπής δραστηριότητας (business interruption).  Όπως σημειώνει το στέλεχος της Aon Jill Dalton, βιομηχανίες, λιανοπωλητές, νοσοκομεία και ξενοδοχεία θα ζητήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες για τα διαφυγόντα έσοδα λόγω της κακοκαιρίας και για τις δαπάνες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν.

Οι θυελλώδεις άνεμοι (με ταχύτητα της τάξης των 200 χλμ./ώρα) που έφερε μαζί του ο Χάρβεϊ όταν «προσγειώθηκε» στο Τέξας την Παρασκευή, ως ισχυρότατος τυφώνας Κατηγορίας 4, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην πόλη Rockport και στις γειτονικές περιοχές. Ο Χάρβεϊ εξασθένισε σε τυφώνα Κατηγορίας 1 το Σάββατο και την Κυριακή υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, η οποία όμως συνοδεύθηκε από σφοδρή βροχόπτωση που έφερε καταστροφικές πλημμύρες.

Η Standard & Poor’s εκτιμά τις ζημίες από τον Χάρβεϊ σε 6 δισ. δολάρια και σημειώνει ότι στο επίπεδο αυτό οι πρωτασφαλιστές θα επωμίζονταν τον κύριο όγκο των ζημιών και όχι οι αντασφαλιστικές. Προσθέτει ότι πιο εκτεθειμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες με σημαντική παρουσία στο Τέξας και κυρίως οι περιφερειακής εμβέλειας. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ΑΜ Best, οι κορυφαίες εταιρείες ασφάλισης κατοικίας στο Τέξας είναι οι State Farm, Allstate Corp. και Farmers Insurance, ενώ στις ασφαλίσεις ΙΧ (με δεδομένο ότι οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στα αυτοκίνητα) κυριαρχούν οι State Farm, Geico (θυγατρική της Berkshire Hathaway του Warren Buffett) και Allstate. «Εάν δεν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, εκτιμούμε ότι ο τυφώνας Χάρβεϊ θα επηρεάσει κυρίως τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών και όχι την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αν και στο τέλος της ημέρας όλα θα κριθούν από την έκθεση στην πληγείσα περιοχή κάθε ασφαλιστικής εταιρείας», σημειώνει το στέλεχος της S&P John Iten.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων παραγόντων της αγοράς, μόνο το 27% των ζημιών του τυφώνα Χάρβεϊ θα αποδειχθούν ασφαλισμένες, ενώ στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα, του καταστροφικότερου τυφώνα της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ, το 47% των συνολικών ζημιών, ύψους 160 δισ. δολαρίων, είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Αναλυτές υπολογίζουν ότι, με δεδομένα τα ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ασφαλιστικών εταιρειών (καθώς οι ζημίες από καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο), θα απαιτούνταν ζημίες της τάξης των 100 δισ. δολ. σε ορίζοντα δωδεκαμήνου για να βρεθεί υπό ισχυρή πίεση η ασφαλιστική βιομηχανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*