Aποχωρεί από κοινοπραξία στην Ιταλία η βρετανική Aviva

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η βρετανική ασφαλιστική Aviva «χάνει» ένα από τα κανάλια διανομής των προϊόντων της στην αγορά της Ιταλίας, λόγω της μη ανανέωσης της συμφωνίας bancassurance που είχε συνάψει με την τράπεζα Banco Popolare di Milano (Banco BPM). Μετά τη λήξη της σχετικής συμφωνίας, η Aviva μεταβιβάζει στην Banco BPM το 50% της κοινοπραξίας που διατηρούσαν οι δυο εταιρείες στην Ιταλία, Avivop Assicurazioni, και της θυγατρικής της Avipop Vita (AV). Μέσω των δυο αυτών σχημάτων, η Aviva διένειμε ασφάλειες ζωής και γενικές ασφάλειες στην Ιταλία δια του δικτύου καταστημάτων της Banco BPM.

Η συμφωνία μεταξύ Aviva και Banco BPM είχε συναφθεί το 2007 και στις 29 Ιουνίου, η ιταλική τράπεζα ενημέρωσε τον βρετανικό ασφαλιστικό όμιλο ότι δεν σκοπεύει να την ανανεώσει. Για το οικονομικό έτος 2016, οι Avivop Assicurazioni και Avipop Vita συνεισέφεραν 200 εκατ. στερλίνες στο ενεργητικό της Aviva και κέρδη προ φόρων ύψους 14 εκατ. στερλινών.

Όπως είθισται στις συμφωνίες bancassurance, υπήρχε ρήτρα που έδινε στην Aviva την δυνατότητα να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής της στον εταίρο της σε περίπτωση λήξης της συμφωνίας διανομής. Η αξία του μεριδίου 50% των Avivop Assicurazioni  και Avipop Vita θα καθοριστεί βάσει των όρων που διέπουν τη Συμφωνία Μετόχων και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Η Aviva θα λάβει το τίμημα της πώλησης σε ρευστό με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες κοινοπραξίες που διατηρεί η Aviva στην Ιταλία με τις UBI και Unicredit (στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών bancassurance) δεν επηρεάζονται. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρησιακές της μονάδες Aviva Life και Aviva Italia.

H Aviva Italy, η «ομπρέλα» όλων των δραστηριοτήτων του βρετανικού ομίλου στην Ιταλία προσφέρει προϊόντα ζωής και γενικών ασφαλειών σε πάνω από 2 εκατομμύρια πελάτες. Το 2016 ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ιταλίας. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aviva International Insurance, Maurice Tulloch, “Η συναλλαγή αυτή θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους μας και θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε περαιτέρω στη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*