Τι έχουν βάλει στο μάτι Γερμανοί και Ιρλανδοι;

της Ελενας Ερμείδου

Δουβλίνο και Φραγκφούρτη διασταυρώνουν τα ξίφη με στόχο να κερδίσουν την μάχη του Brexit.  Και οι δύο αυτές μικρές πόλεις προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις στο κλάδο των χρηματοοικονομικών –τράπεζες, ασφάλειες, επενδύσεις –πριν η Βρετανία πάρει την χώρα της και φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάρτιο του 2019.

Εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα ήδη βρίσκονται επί ποδός και ψάχνουν για νέες έδρες ωστόσο επιζητούν να διασφαλιστούν ότι το πολιτικό κλίμα θα είναι με το μέρος τους και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετεγκατάστασης.

Η Φραγκφούρτη είναι ήδη κέντρο χρηματοοικονομικό, από την άλλη πλευρά η νησιωτική Ιρλανδία προσπαθεί να σχεδιάσει και να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να συγκεντρώσει στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα και να ενδυναμώσει την θέση της στην ΕΕ.

Από τις συγκροτημένες κινήσεις που γίνονται τώρα στην χώρα, η  Ιρλανδία δείχνει καθαρά την πρόθεση της να προσελκύσει τραπεζίτες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι βίωσε έντονα την χρηματοοικονομική κρίση, με την είσοδο της το 2010 σε ένα μνημόνιο με αυστηρούς όρους, και με τους τραπεζίτες μέχρι και σήμερα να βρίσκονται στο στόχαστρο του πληθυσμού.

Morgan Stanley, Citi,  Bank of America, καθώς και η Ιαπωνική  Nomura, Mizuho και Sumitomo Mitsui ανακοίνωσαν ότι ψάχνουν να βρουν την νέα τους έδρα στην Ευρώπη και αυτή θα είναι το Δουβλίνο ή Φραγκφούρτη.

Περίπου 9.600 θέσεις από τραπεζικό – χρηματοοικονομικό τομέα ήδη φέρονται να μεταφέρονται στο Δουβλίνο τα επόμενα δύο χρόνια. Ηδη η πολιτική ηγεσία του Δουβλίνου έχει ξεκινήσει συζητήσεις και προγραμματίζει επίσημες συναντήσεις για την προσέλκυση των στην χώρα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*