Ο ‘μποναμάς” της AIG, στην Berkshire Hathaway και τα σχόλια

της Ελενας Ερμείδου

15% πτώση στα κέρδη έγραψε το δεύτερο τρίμηνο η Berkshire Hathaway του Waren Buffet. Τα μειωμένα κέρδη από επενδύσεις και οι ζημιές στο underwriting συνετέλεσαν στην πτώση, ωστόσο, η πτώση  εν μέρει αντισταθμίστηκε από τις βελτιωμένες επιδόσεις των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων BNSF, των οποίων η κερδοφορία σημείωσε διψήφια αύξηση 24% στα $958 εκατ.

Το λειτουργικό κέρδος, επίσης υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω της πτώσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των υψηλότερων αποζημιώσεων στην ασφαλιστική μονάδα οχημάτων Geico και στην συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου με την AIG για την ανάληψη μακροπρόθεσμων μεγάλων κινδύνων.

Τα καθαρά κέρδη για την εδρεύουσα στην Nebraska  Berkshire υποχώρησαν στα $4,26 δισεκ. Το λειτουργικό κέρδος σημείωσε πτώση 11% στα $4,12 δισεκ.

Σημειώνεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Berkshire Hathaway και AIG έγινε με στόχο η δεύτερη αναγραφόμενη εδρεύουσα στην Νέα Υόρκη να περιορίσει τους κινδύνους που έχει αναλάβει από το 2015 και πριν στις ΗΠΑ.

Για την AIG, περαιτέρω η κίνηση αυτή σήμαινε, σύμφωνα με τον Peter Hancock ότι μπορεί να αυξήσει την προσφορά σε ό,τι αφορά την ανάληψη νέων κινδύνων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των πελατών και εργαζόμενων και ταυτόχρονα να αυξήσει το μέρισμα που αποδίδει στους μετόχους της.

Για την Berkshire Hathaway, σύμφωνα με τα όσα είχαν δηλώσει από κοινού οι  Berkshire Hathaway και ο επικεφαλής των αντασφαλειών Ajit Jain η συναλλαγή έδειχνε ευθέως την ικανότητα της Berkshire Hathaway να επενδύσει παντού συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε μετοχές και εταιρείες.

Ωστόσο, για τους αναλυτές, όπως η UBS η συναλλαγή άφηνε αναπάντητα ερωτήματα. Ο  Brian Meredith της UBS είχε τότε αναφέρει ότι «η συναλλαγή δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καταπόνηση».

Η Keefe, Bruyette & Woods, επίσης τότε είχε γράψει πως η AIG με αυτή την συμφωνία θα καταστεί πιο σταθερή και θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία, ωστόσο το κολοσσιαίο deal θα μεταμορφώσει και τις δύο εταιρείες. Ο ολοκλήρωση της συναλλαγής θα οδηγήσει την Berkshire Hathaway στην λίστα με τις μεγάλες συστημικές ασφαλιστικές υψηλού κινδύνου, (SIFI) μία ταμπέλα που ο Buffet απέφευγε να κολλήσει.

Υπενθυμίζεται o Warren Buffett  και η Berkshire Hathaway έκανε την πρόταση για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου υψηλών μακροπρόθεσμων κινδύνων μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του CEO της AIG, CEO Peter Hancock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*