Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Οι ανθρωπογενείς ζημιές «καψάλισαν» τα αποτελέσματα β’ 3μήνου της Munich Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τα κόστη που συνδέονται με την πυρκαγιά στον ουρανοξύστη Grenfell Tower του Λονδίνου επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Munich Re, σύμφωνα με τους FT, με τον γερμανικό αντασφαλιστικό κολοσσό να επιβεβαιώνει παρ’ όλα αυτά τον στόχο για κέρδη 2-2,4 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρήση του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στον 24ώροφο ουρανοξύστη στα μέσα Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων. Το κτίριο ήταν ασφαλισμένο στη νορβηγική ασφαλιστική Protector Forsikring, η οποία μετακύλισε τον κίνδυνο σε άλλες εταιρείες -μεταξύ των οποίων και η Μunich Re- μέσω συμβολαίων αντασφάλισης. Η Munich Re ανακοίνωσε ότι οι ζημίες από γεγονότα που είχαν ανθρώπινη προέλευση (όχι φυσικές καταστροφές δηλαδή) ανήλθαν σε 434 εκατ. ευρώ κατά το α΄ εξάμηνο του 2017, ποσό αυξημένο πάνω από 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πόσο από αυτό αφορά τον Grenfell Tower, επικαλούμενη ρήτρες εμπιστευτικότητας αλλά και την αβεβαιότητα για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Munich Re Joachim Wenning υπογράμμισε ωστόσο ότι «η ευρύτερη εικόνα για την εταιρεία δεν αλλάζει».

Σε κάθε περίπτωση, τα κέρδη από τις αντασφαλιστικές δραστηριότητες της Munich Re υποχώρησαν κατά 25% σε 1,1 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, λόγω της αύξησης των αιτήσεων αποζημίωσης σε ορισμένους κλάδους. Όπως σχολίασε ο οικονομικός διευθυντής Jörg Schneider, «πέρυσι είχαμε εξαιρετικά λίγες μεγάλες ζημίες… φέτος, είχαμε απλώς λιγότερες ζημίες από τον ιστορικό μέσο όρο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις από τις επενδύσεις πιέζονται από τα χαμηλά επιτόκια. Παρά την πτωτική τάση των αντασφαλίστρων (που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο διεθνώς), η Munich Re υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα αξιοσημείωτες ευκαιρίες, ιδίως στις μικρότερες αγορές όπου ο ανταγωνισμός είναι λιγότερο έντονος.

Επιστροφή στην κερδοφορία για την Ergo

Ο βραχίονας πρωτασφάλισης της Munich Re Ergo αναδείχθηκε ως ένα από τα φωτεινά σημεία στην εικόνα των αποτελεσμάτων. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν, αλλά το σχέδιο αναδιάρθρωσης που άρχισε να υλοποιεί από πέρυσι ο νέος επικεφαλής Markus Riess (με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους κατά 280 εκατ. ευρώ έως το 2020) άρχισε να αποφέρει καρπούς.

Η Ergo επέστρεψε στην κερδοφορία το α΄ εξάμηνο του έτους, με κέρδη 195 εκατ. ευρώ έναντι απωλειών 30 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ωστόσο, ο κ. Wenning δεν είναι ακόμα ικανοποιημένος. «Αναμένουμε κέρδη 200-250 εκατ. ευρώ από την Ergo φέτος, ποσό που απέχει σημαντικά από το σημείο όπου έχουμε θέσει τον πήχη για τη διατηρήσιμη κερδοφορία της εταιρείας. Έχει ακόμα δρόμο…»

Τα κέρδη εξαμήνου της Munich Re συνολικά περιορίστηκαν στο 1,3 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά ο κ. Wenning δήλωσε βέβαιος ότι ο όμιλος θα επιτύχει τον στόχο του για το 2017. Αναλυτές της Citi σχολίασαν ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών κατά 9%. Η μετοχή της Munich Re υποχώρησε κατά 3% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης την Τετάρτη.