Η ανταπάντηση Πολάκη στο ΙΑΣΩ

Διαψεύδει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τα όσα αναφέρει η ΙΑΣΩ ΑΕ σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με την οποία ο κ. Πολάκης άφησε υπόνοιες αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό clawback που παρουσίασε η εταιρεία, συγκριτικά με άλλες κλινικές.

Η ΙΑΣΩ χαρακτήρισε ανήκουστα και πρωτάκουστα τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο κ. Πολάκης για να συνδέσει αυτή την αναφορά (διαβάστε εδώ).

«Κατ’ αρχήν η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεται, γιατί σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν έκανε σύγκριση της αξιοπιστίας των ιδιωτικών κλινικών στις οποίες αναφέρθηκε. Στην παρέμβασή του, μάλιστα, μετά την τοποθέτηση του κου Βορίδη, ανέφερε τις ιδιωτικές κλινικές που πλήρωσαν χαμηλό ποσό claw back ως εξίσου σοβαρές κλινικές με αυτές που πλήρωσαν υψηλότερα ποσά», υποστηρίζει ανακοίνωση που εξέδωσε η Αριστοτέλους.

Έτσι, ο κ. Πολάκης ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να ανακαλέσει ούτε λέξη από τις ομιλίες του, τονίζοντας παράλληλα πως τα στοιχεία, τα οποία ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι απολύτως τεκμηριωμένα.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως «η κοινή λογική και ο κοινός νους λένε πως κλινικές που αντιμετωπίζουν περιστατικά παρόμοιας βαρύτητας και καταθέτουν τιμολόγια παραπλήσιας αξίας δεν γίνεται να πληρώνουν claw back με τέτοια ποσοστιαία και κατ’ απόλυτη τιμή μεταξύ τους διαφορά».

Εξηγεί δε, πως η υπουργική απόφαση που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αυτή που ρυθμίζει την επιστροφή του claw back του 2014, όπως αυτή ίσχυσε το 2015 και το 2016. Δηλαδή είναι η «επιστροφή του ίδιου ποσοστού επί των τιμολογίων που κατέθεσαν, για όλες τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο ποσοστό ισούται με το ποσοστό υπέρβασης του συνολικού ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ».

Αν και δεν αρνείται το δικαίωμα κάθε εταιρείας να προχωρά σε όποια νόμιμη ενέργεια θεωρεί αυτονόητη, ο κ. Πολάκης σημειώνει ότι, «ανεξάρτητα από αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε για το 2017 στο διαχωρισμό των κωδικών ανάλογα με το είδος του νοσηλίου. Δηλαδή με άλλο κωδικό θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ τα τιμολόγια για γενικά νοσήλια, με άλλο για ειδικά νοσήλια (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές κ.λπ. επεμβάσεις), με άλλο για νοσήλια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ.λπ., ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο πλασματικών υποβολών και να υπάρξει αναλογικότερη και πιο δίκαιη επιστροφή claw back».

«Στην κατεύθυνση αυτή και με εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) προχωρά στην πλήρη διερεύνηση υποθέσεων προηγούμενων ετών, αξιοποιώντας και πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), σχετικά με πλασματικές υποβολές νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές προς τον ΕΟΠΥΥ» καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*