Τα σενάρια για το Επικουρικό κ’ η περί νομοθετικής παρέμβασης πρόταση

Ένα επιτόκιο το οποίο θα κυμαίνονταν μεταξύ του 3,5% και του 5,5% θα ήταν διατεθειμένο να καταβάλει το Επικουρικό Κεφάλαιο στην περίπτωση κατά την οποία θα προσέφυγε στη λύση του run off προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά του.

 Πρόκειται για εναλλακτική στην οποία έχει ήδη αναφερθεί το IW και θα ενεργοποιηθεί ως plan b στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν κινηθεί νομοθετικά ώστε να δώσει διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, η επιβάρυνση του Επικουρικού για τη μεταφορά μέρος των εκκρεμών ζημιών του σε τρίτο εξειδικευμένο φορέα θα πρέπει να είναι λελογισμένη και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά τα επιτόκια με τα οποία εκδίδονται σήμερα τα εταιρικά ομόλογα, τα οποία βέβαια όσο τρέχει ο χρόνος και η οικονομία μας σταθεροποιείται κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως η πρόταση περί νομοθετικής παρέμβασης, προβλέπει την ίδρυση νέου Επικουρικού φορέα ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο για τη διαχείριση αποζημιώσεων από ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε το σημερινό Επικουρικό Κεφάλαιο να καλύπτει τις ζημιές από ανασφάλιστα ή άγνωστα οχήματα, να αναλαμβάνει δηλαδή τις αποζημιώσεις για τις οποίες έχει θεσπιστεί.

Βέβαια, για να ισχύσει η ανωτέρω πρόταση, ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει ότι η εισφορά την οποία καταβάλλουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου θα μοιράζεται μεταξύ αυτού και του υπό ίδρυση φορέα. Πιθανότατα δύο από τις έξι ποσοστιαίες μονάδες θα καταβάλλονται υπέρ του σημερινού φορέα και ένα 4% θα εισπράττει το μελλοντικό ταμείο.

Στην πράξη τώρα, οι ζημιές που θα εκκρεμούν από κάθε νέα ανάκληση ασφαλιστικής εταιρείας θα περνούν στο νέο φορέα όπως και οι αντίστοιχες ζημιές τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα το Επικουρικό Κεφάλαιο. Ωστόσο όμως, μετά από κάθε ανάκληση μια πρώτη διαχείριση των ζημιών σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν θα κάνει ο εκκαθαριστής και εφόσον εξαντληθούν τα διαθέσιμα των εταιρειών το υπόλοιπο των υποχρεώσεων θα περνά στο νέο φορέα προκειμένου να καταβάλλει τις λοιπές αποζημιώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*