Kλάδος ζωής: Μεικτά πρόσημα με ανοδικές τάσεις, στο βάθος ερωτήματα

της Ελενας Ερμείδου

Μεταβολή +2,7% παρουσίασε η παραγωγή του κλάδου ζωής στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου 2017, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο 2016.

Διψήφια άνοδο παρουσίασαν οι Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (unit-linked)  +34,9%. Στον αντίποδα σημαντική πτώση -42,4% σημείωσαν οι Ασφαλίσεις Ζωής (κεφαλαιοποίησης). Ανοδο, επίσης κατέγραψε η διαχείριση συλλογικών Συνταξιοδοτικών Κεφαλαίων +6,6% και πτώση -3,8% οι Ασφαλίσεις Ζωής. Συνολικά οι επιδόσεις του της παραγωγής ασφαλίστρων στο κλάδο ζωής στο εν λόγω διάστημα διαμορφώθηκε στα 782.552.651,86 ευρώ, κλείνοντας με άνοδο +2,7%.

 

Αν και οι συνθήκες δεν έχουν εξομαλυνθεί στην οικονομία και κοινωνία, απλά επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης που για να συνεχιστεί θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, τα στελέχη της αγοράς εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου, μη αγνοώντας, ωστόσο,  ότι χρειάζεται σημαντική δουλειά ώστε ο κλάδος να μπορέσει να αξιοποιήσειςτις ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί και να αυξήσει την συμμετοχή του στο ΑΕΠ που επί σειρά ετών βρίσκεται καθηλωμένο περίπου στο 2,5%.

Για να αυξηθεί η ασφαλιστική παραγωγή θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες αύξησης της ζήτησης. Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να υποχωρήσουν οι φορολογικοί συντελεστές, να μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι πολίτες στο κράτος, επίσης και να αυξηθούν οι μισθοί.

Οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν, αν το κράτος μειώσει τις δαπάντες του, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και αν αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτικών. Και, όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρας μπορεί να προσελκύσεις μακροπρόεθεσμους ξένους επενδυτές μέσω των οποίων θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί το εισόδημα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*