2,5 δισ. δολάρια θα μπορούσε να κοστίσει στις ασφαλιστικές η επόμενη κυβερνοεπίθεση!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί μέχρι τώρα να απέφυγε εν πολλοίς την καταβολή δυσβάσταχτων αποζημιώσεων σε σχέση με τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις διεθνούς εμβελείας μέσω κακόβουλου λογισμικού (ransomware), όπως ο WannaCry τον Μάιο και ο Petya ή ExPetr στα τέλη Ιουνίου. Όμως, την επόμενη φορά μπορεί να μην είναι και τόσο τυχεροί.

«Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί μια κυβερνοεπίθεση που θα επηρεάσει σοβαρά τις ασφαλιστικές εταιρείες», δήλωσε ο Graeme Newman, υψηλόβαθμο στέλεχος της CFC Underwriting. «Μια επίθεση που θα συνδύαζε την ευρεία εμβέλεια  του WannaCry με την καταστροφική ισχύ του Petya θα αρκούσε για να οδηγήσει σε αποζημιώσεις της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων».

Ο κολοσσός καταναλωτικών ειδών Reckitt Benckiser προ ημερών αναθεώρησε πτωτικά τον στόχο για τις φετινές του πωλήσεις, καθώς έπεσε θύμα του Petya τον περασμένο μήνα, όπως και ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller-Maersk. Οι χάκερ ίσως αναπτύξουν ακόμα πιο επικίνδυνα όπλα μετά τις επιθέσεις WannaCry και Petya που προκάλεσαν χάος στην Ευρώπη, παγώνοντας την πρόσβαση σε χιλιάδες υπολογιστές, με τους εγκεφάλους να ζητούν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα συστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Newman, ο λόγος που τα γεγονότα αυτά δεν πυροδότησαν υψηλές αιτήσεις αποζημιώσεων ήταν ότι δεν επηρέασαν πολλά υπολογιστικά συστήματα στις ΗΠΑ, όπου «εδρεύει« το 90% περίπου της αγοράς cyber ασφαλίσεων.

Η CFC γράφει ετησίως ασφάλιστρα cyber insurance ύψους 100 εκατ. δολαρίων, ποσό που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς στην Ευρώπη, παρέχοντας την συγκεκριμένη κάλυψη από το 2000. Ως πράκτορας ενταγμένος στο δίκτυο των Lloyd’s του Λονδίνου, η CFC αναλαμβάνει κινδύνους για λογαριασμό άλλων ασφαλιστικών εταιρειών. Τα ασφάλιστρα στην παγκόσμια αγορά cyber ασφαλίσεων ανήλθαν στα 3,4 δισ. δολάρια το 2016 και μπορούν να αυξηθούν έως και τα 10 δισ. δολ. έως το 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς της Munich Re.  Η CFC εμφάνισε αύξηση των cyber ασφαλίστρων κατά 60% πέρυσι και ο Newman αναμένει αντίστοιχο ρυθμό αύξησης κατά τη φετινή χρήση.

«Αργά ή γρήγορα, θα δούμε μια αίτηση cyber αποζημίωσης της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό που η ασφαλιστική αγορά είναι σε θέση να απορροφήσει», σχολιάζει ο Thomas Seidl, αναλυτής της Sanford C. Bernstein. «Όλοι είναι εκτεθειμένοι σε κυβερνοκινδύνους, οπότε υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ασφαλιστική κάλυψη, καθιστώντας την αγορά cyber τη μεγαλύτερη ευκαιρία στον κλάδο γενικών ασφαλειών για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Newman της CFC, οι χαμηλές αποζημιώσεις σε συνδυασμό με την είσοδο νέων παικτών στην αγορά έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών για ασφαλιστική κάλυψη από cyber κινδύνους διεθνώς. Η μείωση εκτιμάται στο 10% στις ΗΠΑ και στο 20% στην παγκόσμια αγορά φέτος. «Πρόκειται για μια αγορά όπου η προσφορά ακόμα υπερκαλύπτει κατά πολύ την ζήτηση», παρατηρεί ο ίδιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*