Σε run off το Επικουρικό Κεφάλαιο (;) αν…

Plan b για την περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προωθήσει ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε να εξυγιανθούν τα οικονομικά του, επεξεργάζεται η ασφαλιστική αγορά.

Την επίμαχη ρύθμιση έχει σχεδόν ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και σύντομα η σκυτάλη θα περάσει στο ΥΠΟΙΚ, όμως στο βαθμό που η υπόθεση κολλήσει στο υπουργείο για πολιτικούς ή άλλους λόγους, η ασφαλιστική αγορά προετοιμάζει την εναλλακτική της πρόταση, που δεν είναι άλλη από το να θέσει σε καθεστώς run off μέρος των υποχρεώσεών του φορέα.

 Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο IW, σε run off θα μπορούσε να μπει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. έως 350 εκατ. ευρώ, ώστε στο Επικουρικό να απομείνει προς διαχείριση το υπολειπόμενο ποσό από τα περίπου 450 με 500 εκατ. ευρώ που είναι το άνοιγμά του.

 Σημειώνεται ότι η λύση αυτή είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν με την προοπτική το run off να το αναλάβει η Darag, όμως η όλη διαδικασία δεν προχώρησε καθότι η εν λόγω εταιρεία ζητούσε για τη διαχείριση μέρους των υποχρεώσεων του Επικουρικού ένα επιτόκιο της τάξης του 11%. Η τότε διοίκηση του φορέα δεν δέχθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο, γι´ αυτό και πριν από μερικά χρόνια δεν επελέγη η λύση αυτή.

 Σήμερα, όμως, που οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και που τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων έχουν προσγειωθεί στα επίπεδα του 3 με 3,5% το Επικουρικό Κεφάλαιο ενδεχομένως να συζητούμε μια ανάλογη λύση με την προοπτική ότι το επιτόκιο θα κινηθεί στη ζώνη του 3,5 με 5%, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο IW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*