Διπλασιάζεται ο λογαριασμός της πυρκαγιάς του Grenfell Tower!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία Protector Forsikring, στην οποία ήταν ασφαλισμένος ο ουρανοξύστης Grenfell Tower του Λονδίνου στον οποίο ξέσπασε πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 80 ατόμων, παραδέχθηκε ότι ο “λογαριασμός” θα είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε 50 εκατ. στερλίνες τουλάχιστον, ποσό διπλάσιο σε σχέση με την αρχική της πρόβλεψη για 25 εκατ. στερλίνες. Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε έναν συνταξιούχο δικαστή για να διενεργήσει δημόσια έρευνα για την καταστροφή. Η Protector Forsikring, που έχει αναλάβει την ασφάλιση του δημοτικού διαμερίσματος Royal Borough of Kensington and Chelsea του Λονδίνου (στο οποίο ανήκει ο Grenfell Tower) δήλωσε ότι γνώριζε ότι ο ουρανοξύστης είχε ανακαινιστεί κατά την περίοδο ανάληψης της ασφαλιστικής κάλυψης και ότι θεωρούσε την διαδικασία -που είχε επικριθεί από ορισμένους εκ των ενοίκων- ως “θετικό βήμα”.

Ερωτώμενος εάν η ασφαλιστική γνώριζε στη φάση εκείνη ότι η εξωτερική επένδυση που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν δυνητικά εύφλεκτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Protector Forsikring, Sverre Bjerkeli απάντησε ότι “Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας”.

Με την αφορμή της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, η νορβηγική εταιρεία αποκάλυψε ότι οι εκτιμώμενες αποζημιώσεις λόγω της πυρκαγιάς θα είναι διπλάσιες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση των 25 εκατ. στερλινών. Αφησε δε ανοιχτό παράθυρο για νέα ανοδική αναθεώρηση των ποσών, αναφέροντας ότι “τα στοιχεία είναι αβέβαια, προκαταρκτικά και περιλαμβάνουν αποζημιώσεις τόσο για καταστροφή περιουσίας όσο και για απώλεια ζωής καθως και άλλα συνδεδεμένα κόστη”.

Η Protector Forsikring δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις αναθεωρημένες προβλέψεις, αλλά είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων θα καλυφθεί μέσω της αντασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει η γερμανική Munich Re, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος.

Η βρετανική Jardine Lloyd Thompson που ήταν η μεσιτική εταιρεία μέσω της οποίας συνήφθη το συμβόλαιο για τον Grenfell Tower, έχει δηλώσει ότι “βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον πελάτη της” . Οσον αφορά το μέρος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει η ίδια η Protector, η εταιρεία εμμένει στην αρχική εκτίμησή της για έναν λογαριασμό της τάξης των 2,5 εκατ. στερλινών.

Πριν την καταστροφική πυρκαγιά, η Protector Forsikring είχε χαρακτηρίσει το δημοτικό διαμέρισμα Kensington and Chelsea ως “εξαιρετικό πελάτη”. “Πρόκειται για πελάτη υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τον μέσο όρο του Λονδίνου.

Ο μέσος όρος του Λονδίνου είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Βρετανίας και ο μέσος όρος της Βρετανίας είναι καλύτερος σε σχέση με την Σκανδιναβία”, είχε σχολιάσει ο κ. Bjerkeli.

Οι αρχές του δημοτικού διαμερίσματος έχουν επικριθεί σφόδρα από τις οικογένειες των θυμάτων για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*