Εύρωστη η αναπτυξιακή προοπτική, παραμένουν οι πολιτικοί κίνδυνοι

Μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη, με ισχυρά ανατροφοδοτούμενη σχέση μεταξύ εισοδήματος και δαπανών, βλέπει να διαμορφώνεται η NN Investment Partners (NN IP) για το β΄ εξάμηνο του 2017. Η εικόνα αυτή αποτελεί κατά κύριο λόγο αντίδραση στα βελτιωμένα  εταιρικά κέρδη και στην εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μετοχές διανύουν μια καλή φάση που χαρακτηρίζεται από ισχυρή και υψηλής ποιότητας αύξηση των εταιρικών κερδών, λόγω της αύξησης των εσόδων και της διεύρυνσης των περιθωρίων κέρδους.

Εν τω μεταξύ, η αναζήτηση κατηγοριών επενδύσεων που παράγουν εισόδημα έχει επανέλθει στο μυαλό των επενδυτών. Αυτό έχει απεικονιστεί ως μια ανάκαμψη στις αγορές κρατικών ομολόγων και στη σχετική απόδοση των επενδύσεων που προσομοιάζουν των ομολόγων (bond proxies), όπως οι μετοχές επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Επίσης, η διάθεση επένδυσης σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος με επιτοκιακό περιθώριο (spread products), όπως τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης  (high yield credit), έχει αυξηθεί. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές και φειδωλές  στις προσπάθειές τους για εξομάλυνση της νομισματικής τους πολιτικής. Η πολιτική κατάσταση είναι αρκετά ρευστή, όπως διαπιστώθηκε  τους τελευταίους δώδεκα μήνες και αναμένεται να παραμείνει έτσι.

Συνοπτικά, οι βασικές εκτιμήσεις της NN IP για το β΄ εξάμηνo 2017 έχουν ως εξής:

  • Εύρωστη και ισορροπημένη παγκόσμια αναπτυξιακή προοπτική.
  • Σταδιακά αυστηρότερα μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
  • Αναμένεται μεγαλύτερη συνοχή στην πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται.
  • Οι μετοχές ενισχύονται από την ταχύτερη αύξηση των εταιρικών κερδών. Το ασφάλιστρο κινδύνου έχει περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης.
  • Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται σταδιακά να αυξηθούν, ωθούμενες από τις ΗΠΑ.
  • Οι χρεωστικοί τίτλοι σταθερού εισοδήματος με επιτοκιακό περιθώριο (spread products) και πάλι στο προσκήνιο ως προορισμός στην αναζήτηση εισοδήματος.
  • Η μελέτη της συμπεριφοράς των επενδυτών είναι σημαντική για την κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν τις αγορές.

«Η πολιτική εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία» σημειώνει ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer στην NN IP. «Μια ματιά στην κατάσταση στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποκαλύπτει μια έντονη αντίθεση μεταξύ των αγγλοσαξονικών χωρών αφενός και της Ευρωζώνης αφετέρου. Οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι δημιουργούν μη εύρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η ικανότητα του Προέδρου Trump να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για μέτρα τόνωσης φαίνεται όλο και πιο αμφίβολη, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το εκλογικό ρίσκο της πρωθυπουργού May, σε μια προσπάθεια για μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στράφηκε εναντίον της. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, εν τω μεταξύ, οι πολιτικές εξελίξεις υποβοηθούν ολοένα και περισσότερο. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron έχει σαφή εντολή για μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας στην Ευρωζώνη. Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, η οποία πιθανότατα θα κερδίσει άλλη μια θητεία τον Σεπτέμβριο, αυτή τη στιγμή ισορροπεί μεταξύ της ενοποίησης  της Ευρωζώνης και των εσωτερικών πολιτικών περιορισμών. Αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να γίνουν ελαστικότεροι μετά τις εκλογές, ειδικά εάν άλλες χώρες αποδειχθούν πρόθυμες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Η κυκλική ανάκαμψη της περιοχής θα κάνει πιο εύκολη την υλοποίηση  διαρθρωτικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.»

Ο van Nieuwenhuijzen προσθέτει: «Από το τέλος του 2016, έχουμε δει μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η ανάκαμψη διαθέτει πολλούς αναδραστικούς μηχανισμούς που αλληλοενισχύονται. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η βελτίωση των εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και η δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή αυτή. Εκτός αυτού, έχουμε αλληλεπίδραση μεταξύ των αυξανόμενων εταιρικών κερδών, της βελτίωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, της ανάκαμψης των κεφαλαιουχικών δαπανών και, ενδεχομένως, της βελτίωσης της παραγωγικότητας. Επιπλέον, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων οδηγεί στη διατήρηση της αλληλεπίδρασης  μεταξύ της αύξησης της απασχόλησης και των καταναλωτικών δαπανών. Αυτό που παραμένει ένα μυστήριο είναι η έλλειψη πληθωρισμού, που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες. Η επίμονη υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διενέργεια δαπανών και να αλλάξει εκ νέου τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών (προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης χαλάρωσης), αλλά το ενδεχόμενο αυτό παραμένει απίθανο προς το παρόν. Σίγουρα αποτελεί έναν παράγοντα ο οποίος πρέπει να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας στο άμεσο μέλλον».

«Η μελέτη των υποκείμενων θεμελιωδών μεγεθών και της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και ιδιαίτερα της συμπεριφοράς των επενδυτών, είναι για εμάς απαραίτητη, προκειμένου να κατανοήσουμε του παράγοντες που καθορίζουν τις αγορές» επισημαίνει ο Mark Robertson, Senior Portfolio Manager Multi-Asset. «Προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή ανοδική ή αρνητική τάση της αγοράς, είναι απαραίτητο να κατανοηθεί  ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται οι επενδυτές και αν οι τάσεις της αγοράς τείνουν να μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα με τη ροή και τη δυναμική των τιμών, εξίσου χρήσιμη είναι η ανάλυση των παρατηρούμενων συναισθημάτων ή της ψυχολογίας της αγοράς. Η ψηφιοποίηση και η άνθηση  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι σύνθετοι αλγόριθμοι και η δυνατότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, πρακτικά σε πραγματικό χρόνο, έχουν δημιουργήσει έναν εντελώς νέο τρόπο μέτρησης της ψυχολογίας.

»Για παράδειγμα, η NN IP εκτιμά την ψυχολογία κατά την περίοδο των προεκλογικών εκστρατειών, γεγονός το οποίο μας παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων. Πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ παρατηρήσαμε ότι το  συναίσθημα που εκφράστηκε μέσω των ειδησεογραφικών μέσων ήταν συντριπτικά αρνητικό. Εδώ παίζει ρόλο η αβεβαιότητα και, με την ψυχολογία να βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα,  υπήρχε η προοπτική ανάκαμψης, όταν αυτή η αβεβαιότητα θα απομακρυνόταν, ανεξάρτητα από το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών. Μόλις το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν γνωστό και συνεπώς η αβεβαιότητα απομακρύνθηκε, ενισχύσαμε σημαντικά τις  θέσεις σε στοιχεία υψηλότερου κινδύνου και επωφεληθήκαμε από την επακόλουθη ανάκαμψη της ψυχολογίας. Επίσης, μας βοήθησε να κατανοήσουμε εγκαίρως, στις αρχές του 2017, ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι άρχισαν να υποχωρούν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο μας βοήθησε να διατηρήσουμε τις αυξημένες  θέσεις μας  σε μετοχές, καθώς η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλαγές στην ψυχολογία μπορεί να δράσουν προγνωστικά όσον αφορά τις αλλαγές της κατεύθυνσης  των αγορών μετοχών».

«Οι επισφαλείς κατηγορίες ενεργητικών, ειδικότερα οι αγορές μετοχών, βρίσκονται σήμερα σε πολύ ευνοϊκή κατάσταση με καλά μακροοικονομικά και εταιρικά δεδομένα, σε συνδυασμό με μια επεκτατική και προβλέψιμη νομισματική πολιτική» συμπληρώνει ο Van Nieuwenhuijzen. «Συγχρόνως, η επενδυτική ευφορία δεν είναι πλέον παρούσα. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ευνοϊκή συγκυρία; Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν μέρος της πραγματικότητας και οι πολιτικές των ΗΠΑ δεν αποσαφηνίστηκαν κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών. Πότε θα αρχίσουν οι αγορές να επικεντρώνονται  στους πολιτικούς κινδύνους της Ιταλίας; Ούτε έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος επιβράδυνσης στην Κίνα, αν και αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί ζήτημα για το άμεσο μέλλον, ενώ η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών έχει θετική δυναμική. Με λίγα λόγια, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην επαναπαυόμαστε, αλλά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό η προσεκτική παρακολούθηση των δεικτών μέτρησης της ψυχολογίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*