Ποντάρει Ελλάδα η Fairfax, «αφεντικό» στην Grivalia

του Βάιου Κρόκου

Προπομπός εξελίξεων εν τοις πράγμασι τελικά ήταν η πρόσφατη παρουσία στην Ελλάδα και οι αναφορές του επικεφαλής της FairFax, Prem Watsa στην εκδήλωση του Ασφαλιστικού Ομίλου Eurolife ERB, μεταξύ άλλων. Ο κ. Watsa είχε αναφερθεί τόσο στην σημαντική επένδυση στον όμιλο της Eurolife όσο και στα στοιχεία της ελληνικής αγοράς που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, δημιουργώντας ισχυρές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

Διαβάστε – Prem Watsa: «Πιστεύουμε στην ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα»

Υπό αυτό το πρίσμα η χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας Eurobank για πώληση του 20% της Grivalia Properties αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για τον καναδικό όμιλο ο οποίος είχε εκφράσει εγγράφως την πρόθεσή του για την απόκτηση 10.000.000 μετοχών μέσω placement στην τιμή των 8,80 ευρώ/μετοχή (ορίστηκε ως ελάχιστη τιμή). Για την ιστορία, την ίδια βούληση επισήμως έχει και ένα άλλος σημαντικός μέτοχος, η PIMCO, για την απόκτηση 5.065.000 μετοχών.

Επί της ουσίας, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η ιδιωτική τοποθέτηση, η Fairfax θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος, ελέγχοντας το 41,5% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου και θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της Grivalia Properties. Επιπλέον, εφόσον αποκτήσει τις προαναφερόμενες 10.000.000 μετοχές, τα ελεγχόμενα από τη Fairfax δικαιώματα ψήφου θα αυξηθούν σε περίπου 51,4%.

Σε αυτήν την περίπτωση και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται η Fairfax να υποχρεωθεί στην υποβολή δημόσιας πρότασης για τις εναπομείνασες μετοχές της Grivalia Properties.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική τοποθέτηση έχει σχεδιαστεί ώστε η Eurobank να εκπληρώσει την υποχρέωσή της, βάσει του συμφωνηθέντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως έχει συμβεί δηλαδή και με την περίπτωση της Eurolife και άλλων θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank, βελτιώνοντας περαιτέρω το δείκτη CET 1

Η HSBC Bank plc, η AXIA Ventures Group Ltd και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ ενεργούν για λογαριασμό της Eurobank ως Γενικοί Συντονιστές και Συνδιαχειριστές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης.

«Έχτιζε» θέση από νωρίς – σημαντικές επενδύσεις και σε άλλες εταιρείες

Ήταν το 2012 εν μέσω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας όταν η Fairfax εισήλθε δυναμικά στο μετοχικό σχήμα με την απόκτηση του 14,78% από την Lamda Development, αυξάνοντας την συνολική συμμετοχή στο 19,1%

Την επόμενη χρονιά σε συνδυασμό με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της εταιρείας και την ΑΜΚ που ακολούθησε, η Fairfax συγκέντρωσε το 41,50% των μετοχών. Από τότε η Grivalia Properties έχει να επιδείξει σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα μισθωμένα σε γνωστές εταιρείες του λιανεμπορίου, 14 κρατικά ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητο σε ένα από τα τρία κτίρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στον Πειραιά, ενώ ετοιμάζει σημαντική επένδυση το Pearl Island του Παναμά που πρόσφατα απέκτησε.

Υπενθυμίζεται πως η «ψήφος εμπιστοσύνης» της Fairfax στην Ελλάδα επεκτείνεται και σε άλλες σημαντικές εταιρείες όπως ο όμιλος Μυτιληναίος, η Praktiker κλπ

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*