Η Interamerican κοντά στο ΚΕΘΕΑ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Η INTERAMERICAN συνεχίζει και φέτος τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει από το 2008 στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Η εταιρεία είναι χορηγός από το 2014 ενός ειδικού προγράμματος κλινικών και διαγνωστικών εξετάσεων για άτομα υπό απεξάρτηση που παραπέμπονται από το ΚΕΘΕΑ, αξιοποιώντας την ιδιόκτητη κλινική Αθηναϊκή Mediclinic. Το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι και κατά το 2017 σε εξέλιξη, ενώ από την έναρξή του έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις 195 ατόμων, που προέρχονταν από τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ και ΚΕΘΕΑ MOSAIC.

Η φετινή χορηγία της INTERAMERICAN στο ΚΕΘΕΑ προβλέπει χορηγία και προς το «Στέκι Νέων» του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ στα Εξάρχεια, το οποίο απευθύνεται σε νέους μέχρι 21 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών και της παραβατικότητας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΚΕΘΕΑ – INTERAMERICAN, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), πρόσφατα διοργανώθηκε στα κεντρικά γραφεία της INTERAMERICAN, εκδήλωση ενημέρωσης των εργαζομένων της με τη συνεργασία του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Η υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, Κ. Σκοδρογιάννη και δύο γονείς από το Σύλλογο Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος, συμμετείχαν σε συζήτηση με τους εργαζομένους για τον πειραματισμό των παιδιών με ουσίες και για την εξάρτηση, τις ενδείξεις χρήσης, τις απαιτούμενες ενέργειες και τη διαχείριση του προβλήματος εντός της οικογένειας, καθώς και τη συνεργασία της οικογένειας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, με το ΚΕΘΕΑ.

Επισημαίνεται ότι, κατά τα προηγούμενα χρόνια, η INTERAMERICAN έχει συνδράμει χορηγικά την οργάνωση εκδηλώσεων αποφοίτησης των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Επιπρόσθετα, από το 2012, στο πλαίσιο του εταιρικού κοινωνικού προγράμματος “Art & Therapy”, προσφέρει στα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ εισιτήρια για την παρακολούθηση παραστάσεων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Σχετικά με τις διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών, η έκθεση αναφοράς του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το 2016 εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το 11% του πληθυσμού 18-64 ετών αναφέρει χρήση κάνναβης. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, τα οπιοειδή συνέχισαν να αποτελούν την κυριότερη αιτία εισόδου σε θεραπευτική αγωγή (69,8%), ενώ η κάνναβη αναφέρθηκε σε ποσοστό 19,4%, η κοκαΐνη σε 6,6% και λοιπές ουσίες σε 4,2%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*