ΣΔΙΤ: Το αγνοημένο εργαλείο ασφαλιστικής και οικονομικής ανάπτυξης

Τις δυνατότητες που προσφέρουν στο ελληνικό κράτος οι συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου Τομέα και Ιδιωτικού τομέα (τα γνωστά ΣΔΙΤ) στους κλάδους της υγείας, των συντάξεων , των φυσικών καταστροφών και των αγροτικών ασφαλίσεων εξέτασαν χθες  στο 3ο πάνελ του 10ου  Insurance Conference,  ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης , ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Φώτης Κουρμούσης , ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου , ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Δρ. Γιώργος Βελιώτης  Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας της Interamerican και ο καθηγητής  Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς  κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος  ο οποίος έχει μελετήσει και καταρτίσει σχέδια ΣΔΙΤ εδώ και δύο δεκαετίες.

Με την επισήμανση ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Λέσβο ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσαν τα ΣΔΙΤ  για φυσικές καταστροφές να καλύψουν και τους σεισμόπληκτους και να βοηθήσουν το Κράτος ξεκίνησε η συζήτηση για τις συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμης αναφερόμενος στην δυνατότητα που μπορεί να υπάρξει στον οργανισμό για ΣΔΙΤ με ιδιωτικούς φορείς και παρόχους υγείας, επεσήμανε ότι  κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι παλαιές σχέσεις του οργανισμού με τους ιδιωτικούς φορείς  και μετά μπορεί να δημιουργηθούν επιλεκτικά ΣΔΙΤ σε θέματα υγεία τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον οργανισμό και το Κράτος.

Ο κ.  Κουρμούσης επεσήμανε ότι  οι ασφαλίσεις αποτελούν έμμεσα  ίσως το καλύτερο due diligence στην περίπτωση πώλησης των «κόκκινων δανείων»  και ότι και οι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να κάνουν πρώτοι το βήμα προς το κράτος και όχι να περιμένουν όλοι τις όποιες προτάσεις και  αλλαγές απ’ αυτό.

«Η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν», τόνισε ο Ι. Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τουναντίον η Ελλάδα πληρώνει 3 φορές περισσότερο για την υγεία, συμπλήρωσε ο Δρ. Γ. Βελιώτης Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας, στον όμιλο Interamerican. Στο ίδιο μήκος κύματος και βάσει των μελετών που έχουν διεξαχθεί και ο Μ. Νεκτάριος Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «λέμε για δωρεάν σύστημα υγείας, ο  έλληνας πληρώνει το 40% του κόστους της υγείας», συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουν υλοποιηθεί συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα «γιατί το πολιτικό σύστημα θα έχανε τεράστια προνόμια» και ότι «ο μόνος τρόπος να βγούμε από την άσχημη αυτή κατάσταση είναι να λειτουργήσουν τα ΣΔΙΤ».

Αναφερόμενο το πάνελ στις συντάξεις, ο κος Νεκτάριος τόνισε πως με πολύ χαμηλότερο κόστος, και εισφορές οι πολίτες θα ελάμβαναν τουλάχιστον τις ίδιες παροχές αν λειτουργούσε το δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, -το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ, αναφερόμενος στις αγροτικές ασφαλίσεις διεμήνυσε ότι στην περίπτωση που υφίσταντο συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, οι αγρότες θα μπορούσαν επικεντρωθούν στην παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία αποκλειστικά.

Μιλώντας το πάνελ για το θέμα το φυσικών καταστροφών τονίστηκε ότι στην περίπτωση που συμβεί μία μεγάλου βεληνεκούς καταστροφή στην Ελλάδα, η ήδη οικονομία θα καταρρεύσει τελείως.  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει συγκροτήσει οργανισμό φυσικών καταστροφών.

Αναφορά έγινε στην Τουρκία, την γείτονα χώρα, η οποία αυτή την στιγμή διαθέσει capacity 7,5 δισεκ. δολαρίων για να καλύψει σε συνεργασία με ασφαλιστικές, αντασφαλιστικές και το κράτος τον επόμενο σεισμό. Αν και λόγος έγινε και το ορισμό του πλαισίου συνεργασίας, διευκρινίστηκε ότι το πλαίσιο και η νομοθεσία για πολλά σημεία υπάρχει, δεν υπάρχει ωστόσο, η βούληση αλλά και η γνώση, όπως τόνισε ο καθηγητής Νεκτάριος το κράτος να συντάξει μελέτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*