Τι φέρνουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς

πηγή: virus.com.gr

Οι κανόνες που θα πλαισιώνουν τις συμβατικές σχέσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού με τους εκπροσώπους των φορέων των ιατρών, με τις νέες συμβάσεις να είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους. Όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους παρόχους με τους οποίους έχει συμβάσεις ο Φορέας, οι γιατροί έλαβαν τον οδηγό του ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία των υποβολών και των εκκαθαρίσεων (διαβάστε εδώ).

Χαρακτηριστικό της νέας πραγματικότητας στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι πως ο κλειστός προϋπολογισμός θα κατανέμεται σε επιμέρους κωδικούς. Όπως εξηγεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), βάσει των επιμέρους κωδικών, δηλαδή για υπερηχογραφήματα, βιοπαθολογικές εξετάσεις, αξονικές, μαγνητικές κλπ, θα προσδιορίζεται και το claw back. Το καθεστώς της κατά πράξη και περίπτωση, στο πλαίσιο του κλειστού προϋπολογισμού παραμένει.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) πληθυσμιακά κριτήρια θα υπάρχουν στις συμβάσεις πάγιας αντιμισθίας και κατά πράξης αμοιβής, βάσει προκαθορισμένου ραντεβού και συγκεκριμένου ωραρίου, με ευέλικτους όρους. Το rebate για τους γιατρούς φαίνεται να παραμένει ως έχει, ενώ σύμφωνα με την ΠΑΣΚΕ για τις ιατρικές επισκέψεις ο ΕΟΠΥΥ μελετά σύστημα με ευέλικτες συμβάσεις ωραρίου και ανάλογη αμοιβή.

Φυσικά και η συζήτηση επεκτάθηκε και στις πληρωμές. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ επεσήμανε την 6μηνη «στάση πληρωμών» των τρεχουσών οφειλών και τα προβλήματα που προκαλεί στα ιατρεία. Όπως έγραψε το Virus, o κ. Μπερσίμης εκτίμησε πως οι πληρωμές θα ομαλοποιηθούν. Πέρα από τη μετάταξη υπαλλήλων θα μεταφερθούν εργασίες από προβληματικές σε στελέχωση Περιφερειακές Διευθύνσεις σε άλλες, «μέσω ελέγχου ψηφιοποιημένων αρχείων», σύμφωνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι έως τον Αύγουστο να έχουν πληρωθεί οι 3 πρώτοι μήνες του 2017 και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο να καταβληθεί ο Απρίλιος, όπως αναφέρει η ΠΟΣΚΕ. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων claw back, αλλά και η διαδικασία έκδοσης των αντίστοιχων πιστωτικών τιμολογίων.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα καταβληθούν τα χρέη του ΟΠΑΔ (και το υπόλοιπο 10% προ του 2012), ενώ καταβάλλεται προσπάθεια και για κάποια μικρά επιμέρους ταμεία. «Με το ΤΑΠΟΤΕ υπάρχει εμπλοκή λόγω προβλημάτων στην εκκαθάριση και έχει ζητηθεί η άποψη του ελεγκτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το ΕΟΠΥΥ την εκκαθάριση των ταμείων πλην ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου και ΤΑΠΟΤΕ έχει αναλάβει ο ΕΦΚΑ», προσθέτει ο ΠΟΣΚΕ. Πάντως, στόχος είναι το πρόγραμμα πληρωμής να παραταθεί, ακόμη και για ένα χρόνο, με νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει και τη μη παραγραφή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*