5,5 εκατ. συνεπείς πολίτες «πληρώνουν» για τα 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα

του Νικου Σακελλαρίου

Ξεκίνησε να στέλνεται η πρώτη φουρνιά ενημερωτικών για τα ανασφάλιστα οχήματα με αυξημένες ποινές για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι.

Ως ευκαιρία για να παταχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα που αποτελεί οικονομική και κοινωνική πληγή με επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εθνική οικονομία και οικογενειακές καταστροφές σε όσους εμπλέκονται είτε ως θύτες είτε ως θύματα, αποτελεί η συνδυασμένη κίνηση για την πάταξη των ανασφάλιστων οχημάτων.

Πάνω από 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν “κινητές βόμβες” στους ελληνικούς δρόμους. Για να μην είστε αδιάφοροι , σκεφθείτε ότι ένα στα πέντε οχήματα τα οποία κυκλοφορούν δίπλα σας είναι ανασφάλιστο και ότι οι πιθανότητες να εμπλακείτε σε ατύχημα μαζί του είναι πολύ αυξημένες ενώ αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι μία μεγάλη ταλαιπωρία.

Είναι αντιληπτό από όλους ότι υπάρχουν αλυσιδωτές συνέπειες όταν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλέκονται σε ατυχήματα αφού οι πολίτες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, και το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, καλούνται να συμμετέχουν στην κάλυψη ενός ατυχήματος από τα ανασφάλιστα οχήματα.

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων είναι μία υποχρέωση όλων μας που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σύγχρονες κοινωνίες. Στη χώρα μας, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων ισχύει ήδη από το 1976, με την ψήφιση του Ν. 489/1976.

Η καθιέρωση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, της υποχρεωτικής ασφάλισης εξυπηρετεί έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό, καθώς με την ασφάλιση διασφαλίζεται η προστασία και η αποκατάσταση των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα.

Έτσι, μέσω του μηχανισμού της ιδιωτικής ασφάλισης, όλοι μαζί οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν από κοινού, με την καταβολή των ασφαλίστρων, να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή προστασία για τους συνανθρώπους που ενδέχεται σε κάποια χρονική στιγμή να πέσουν θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων χρηματοδοτείται από τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι συνεπείς ασφαλισμένοι πολίτες. Σύμφωνα με το νόμο ποσοστό 6% επί των ακαθάριστων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα κατευθύνεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων για τη στήριξη της λειτουργίας του. Η εισφορά αυτή βαρύνει κατά 70% τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και κατά 30% τους ασφαλισμένους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*