Σύντομα Υ.Α. για το «νέο» claw back

από το virus.com.gr

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του νέου τρόπου κατανομής της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, όπως διαπιστώθηκε σε άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, στη συνάντηση που συμμετείχαν στελέχη της Πολιτείας, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) περιγράφηκε το πλαίσιο του νέου claw back, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας στη συνάντηση της Πέμπτης.

Η εν λόγω πρόταση θα «μεταφραστεί» σε Υπουργική Απόφαση που επιδιώκεται να έχει δημοσιευθεί έως το τέλους του μήνα, ώστε να υπολογιστεί και για το claw back του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αριστοτέλους, ο νέος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως είχε γράψει το Virus, μέρος του claw back θα αποδίδεται στις φαρμακευτικές εταιρίες που φαίνονται να την επηρέασαν περισσότερο (διαβάστε εδώ).

Δηλαδή, ένα ποσοστό της υπέρβασης θα αποδίδεται στο σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και θα κατανέμεται ανάλογα με το μερίδιο αγοράς, όπως πριν. Το υπόλοιπό θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης, τον τελευταίο χρόνο. Τα ακριβή ποσοστά δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά πιο πιθανή φαίνεται η θέση που θέλει το ποσοστό που αφορά στο σύνολο της αγοράς να ξεπερνά το 70% και αντίστοιχα το μερίδιο των εταιρειών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη δαπάνη θα πέσει κάτω από το 30%.

Η τελική απόφαση για την αναλογία, βέβαια, θα είναι απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, αλλά εκτιμάται ότι το ποσοστό θα επιδιωχθεί να είναι το μικρότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν οι ισχυρές «αναταράξεις» σε μια αγορά που έχει ήδη προγραμματίσει τις υποχρεώσεις της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*