Marsh: Μείωση των ασφαλίστρων διεθνώς το α’ 3μηνο 2017

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πτωτική τάση των τιμων των ασφαλίστρων διεθνώς επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο σύμφωνα με τη Marsh LLC,  καθώς διαμορφώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στο 2,3% έναντι πτώσης 3,1% το δ’ τρίμηνο του 2016.

Οπως επισημαίνεται στο Global Insurance Market Index της Marsh, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατεγράφη μικρότερη πτώση των ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις περιουσίας/ατυχημάτων, τις χρηματοοικονομικές και τις επαγγελματικές. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά τα οποίο τα ασφάλιστρα ατυχημάτων υποχωρούν διεθνώς μεν, με επιβραδυνόμενο ρυθμό δε-, με την εξέλιξη να αποδίδεται κυρίως στις τιμολογιακές τάσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές των cyber-ασφαλίστρων μειώθηκαν κατά 1,7% -κατά μέσο όρο- το α’ τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας την πρώτη τριμηνιαία μείωση από το 2014. Δυο είναι οι τάσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση των cyber ασφαλίστρων, υποστηρίζει η Marsh. Η συνολική “χωρητικότητα” του κλάδου αυξάνεται, λόγω της εισόδου νέων αγορών και της διεύρυνσης των υφιστάμενων.

Πολλοί πελάτες που αγοράζουν cyber ασφάλιση για την πρώτη φορά, αλλά και οι υφιστάμενοι μεγάλοι πελάτες -με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. δολ.- αγοράζουν υψηλότερες καλύψεις καθώς αποκτούν καλύτερη αντίληψη των κινδύνων που αναδύονται. Η Marsh κανει λόγο για αύξηση 15% στα όρια των ασφαλιστικών καλύψεων από το 2015.

Στον κλάδο περιουσίας, τα ασφάλιστρα διεθνώς υποχώρησαν κατά 3,6% το α’ τρίμηνο του 2017, έναντι μείωσης 4,2% το δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ στον κλάδο χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών ασφαλίσεων ο ρυθμός της μείωσης ήταν 3% έναντι 2,6% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

“Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το 16ο συνεχόμενο τρίμηνο υποχώρησης του μέσου ασφάλιστρου στα συμβόλαια που ανανεώθηκαν”, ανέφερε ο  Dean Klisura, υψηλόβαθμο στέλεχος της Marsh. “Η τάση αυτή εξακολουθεί να συντηρείται από μια αγορά με πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο underwriting”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*