Εθνική Ασφαλιστική: ‘Λευκός καπνός’ για την ασφαλιστική μέχρι τέλος Ιουνίου

Με τίμημα που δύσκολα θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών της  και ενδεχομένως θα υπάρξει ξεχωριστή διαπραγμάτευση για το Bancassurance  κινείται και από τις δύο πλευρές η διαπραγμάτευση για να  κλείσει η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική μέχρι το τέλος Ιουνίου.  Η κατάσταση είναι περίπλοκή εξαιτίας της διαφοροποίησης των προσφορών και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η απόφαση από το γεγονός ότι οι δύο επενδυτές  φαίνεται ότι έχουν βάλει στη ζυγαριά και άλλα θέματα όπως η κεφαλαιακή επάρκεια (βάσει των δεικτών φερεγγυότητας ΙΙ) και το management της εταιρείας.

Για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά τα στοιχήματα διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ως σίγουρη και σαφώς πιο καλή μακροπρόθεσμα την πρόταση της ελληνο-αμερικανικής κοινοπραξίας (J. Kalamos-EXIN)  η οποία θα δώσει και ταχύτερη ανάπτυξη στην εταιρεία και άλλοι θεωρούν ότι μία ισχυρή πρόταση της Fosun με premium τίμημα άμεσα  θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ θα είναι η κυρίαρχη επιλογή.

Το διπλωματικό ‘μπρα ντε φερ’  που παίχθηκε κατά το τελευταίο δίμηνο φαίνεται ότι έχει δώσει τη θέση του στις τελικές προσφορές προς τους δύο συμβούλους στο Λονδίνο, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley.  Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι ο μπαλαντέρ για την επιλογή  με ορισμένα μέλη να τάσσονται υπέρ μίας μεγάλης κινεζικής πρότασης και άλλα να θεωρούν ότι η πρόταση της ελληνο-αμερικανικής κοινοπραξίας θα αποτελέσει το ΄κόκκινο χαλί’ για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων με την  κυβέρνηση Τραμπ και το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*