To καλεντάρι των φόρων και των κατασχέσεων για το 2017

Αναζωπυρώνεται ο εφιάλτης της φορολογίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την αποστολή των εκκαθαριστικών. 3,5 δισ. ευρώ φόρων θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από:  την νέα κλίμακα υπολογισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με περικοπή στην έκπτωση του φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Από αυξημένους συντελεστές εισοδημάτων που προέρχονται από ακίνητα. Από την φορολόγηση των εισοδημάτων από ελεύθερο επαγγέλματα με βάση την νέα κλίμακα. Από την εισφορά αλληλεγγύης. Από την αυξημένη προκαταβολή φόρου στο 100% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxinet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο φόρος και πάλι φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που είναι υψηλότερες των εμπορικών. Η εξίσωση των, προβλέπεται να γίνει κατά το τέλος του έτους.

Στις 30 Ιουνίου είναι η λήξη προθεσμίας υποβολής 6,2 εκατ. δηλώσεων. Στις 31 Ιουλίου, η πληρωμή της 1ης δόσης φόρου εισοδήματος. Στις 31 Αυγούστου η ανάρτηση στο Taxinet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Στις 29 Σεπτεμβρίου η πληρωμή της 1ης δόσης ΕΝΦΙΑ και 2ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στις 31 Οκτωβρίου, η καταβολή της 2ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Στις 30 Νοεμβρίου, η πληρωμή της 3η και τελευταίας δόσης του Φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Και στις 29 Δεκεμβρίου η πληρωμή της 4ης δόσης ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας 2018.

Παράλληλα το πρώτο 15ημέρο του Ιουνίου ξεκινάνε πιλοτικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το όριο των οφειλών που διενεργούνται πλειστηριασμοί κατοικίας από τα 400.000 ευρώ μειώθηκε στα 300.000 ευρώ. Στόχος να μειωθεί το όριο στα 200.000 ευρώ.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Ελ. Ερμ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*