Allianz: Η νέα τεχνολογία και η μαύρη όψη του μέλλοντος

της Ελενας Ερμείδου

Τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα ρομπότ, οι 3D εκτυπώσεις, και όλο το φάσμα της αχαλίνωτης καινοτομίας και των εφευρέσεων της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως τα drones υπόσχονται να μετασχηματίσουν τον κόσμο, όμως συνοδεύονται από κινδύνους που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αναφέρει η Allianz.

Ο συγγραφέας Edward Tenner στο βιβλίο του «Why Things Bite Back» αναφέρει ότι η τεχνολογία είναι πολύ συχνά η τελική έκφραση των αθέλητων συνεπειών. Δεν είναι τόσο αυτό που μπορεί να πάει στραβά , όσο, όταν αυτό που θα πάει στραβά, θα είναι εντυπωσιακό.

Όπως, και στο παρελθόν οι καινοτομίες σήμερα  υιοθετούνται με ενθουσιασμό.

Η εκδίκηση της νέας τεχνολογίας

Εχουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όμως οι καινοτομίες μπορεί να κρύβουν και άσχημες ανυπολόγιστες εκπλήξεις, πέρα από ότι φανταζόμαστε, αναφέρει η Allianz. Από την πλευρά των ασφαλειών οι επιπτώσεις έχουν εν μέρει εντοπιστεί. Η αυτοματοποίηση είναι πιθανό να αυξήσει την έκθεση των κατασκευαστών μηχανημάτων και εξαρτημάτων καθώς και τους παρόχους γεγονός που αλλάζει το πλαίσιο των ευθυνών.

Από τα δεδομένα που έχουμε μπορούμε να εντοπίσουμε τις μελλοντικές επιπτώσεις τονίζει ο Alexander Mack, Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), Μέλος του ΔΣ και Επικεφαλής Αποζημιώσεων. Η πρόσφατη μελέτη της Allianz για Παγκόσμιες Αποζημιώσεις αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίον η συνεχώς αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία δημιουργεί κινδύνους, καθώς οι ισχυρισμοί μεγάλων ευθυνών καθίστανται όλο και πιο πολύπλοκοι και, όλο πιο ακριβοί διεθνώς.

Το θετικό νέο είναι ότι παρατηρείται τάση μείωσης της συχνότητας των αξιώσεων, ωστόσο, η πολυπλοκότητα των κινδύνων, όπως οι κίνδυνοι cyber, οι ευθύνες προϊόντων, οι κίνδυνοι ανάκλησης προϊόντων αυξάνονται. Τα επιχειρηματικά μοντέλα  στην ψηφιακή οικονομία δεν έχουν όρια, ο ίδιος εξηγεί,  καθιστώντας πιο δύσκολη την κατανομή ευθυνών.

Σύμφωνα με ένα παράδειγμα, οι εκτυπώσεις 3D δίνουν την δυνατότητα της δημιουργίας γρήγορων και φτηνών πρωτοτύπων σε εξειδικευμένους κλάδους, όπως της αεροπορίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η χρήση, όμως των προϊόντων αυτών, αυξάνουν τις ευθύνες. Τα προϊόντα αυτά προκαλούν επιπτώσεις στο κλάδο των γενικών ευθυνών καθώς επίσης και στο τομέα των αποζημιώσεων εργαζομένων. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και  που δεν έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο, μπορούν να περιπλέξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να δυσκολέψουν την ανίχνευση σφαλμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*