Κλειστή η πόρτα του ΥΠΟΙΚ για τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ

Κλειστή βρίσκουν εδώ και αρκετούς μήνες την “πόρτα” του υπουργείου Οικονομικών οι ασφαλισμένοι στον πάλαι ποτέ ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς Πρόνοια. Εκπρόσωποι των ασφαλισμένων παραμένουν σε πολύμηνη αναμονή προκειμένου να συναντηθούν με τη γενική γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, δίχως μέχρι σήμερα αυτό να έχει καταστεί εφικτό.

 Στην ατζέντα τους έχουν περιλάβει τρία θέμα σχετικά με αποζημιώσεις οι οποίες εκκρεμούν, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ:

–        Το πρώτο αφορά στο να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη και των συμβολαίων που έχουν χαρακτηριστεί ως μη ασφαλιστικά συμβόλαια.

–        Το δεύτερο στην ενεργοποίηση, όπως ζητείται, μέσα στο χρόνο του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ώστε οι ασφαλισμένοι να καλυφθούν οικονομικά ταχύτερα.

–        Το τρίτο να υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις στο νόμο, ώστε ένας μεγάλος αριθμός συμβολαίων να μπορούν να αποκτήσουν αξία εξαγοράς, την οποία έχασαν λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Ασπίς.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο IW ότι οι υπομονή των ασφαλισμένων πλέον εξαντλείται, καθότι διαπιστώνουν ότι από την πλευρά του υπουργείου φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν το υπουργείο πάντα, έστω και αργά, συνέβαλλε στη σταδιακή επίλυση του ιδιαιτέρως σημαντικού αυτού προβλήματαος. Επί της σημερινής ηγεσίας όμως δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση, αναφέρουν.

 Πάντως, ανεξάρτητα από τις τρεις προαναφερόμενες εκκρεμότητες, η εκκαθάριση του ομίλου συνεχίζει την καταβολή αποζημιώσεων βάσει των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα κεφάλαια τα οποία συγκεντρώθηκαν από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ομίλου.

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνας που περνά από τον εκκαθαριστή περνούν για την είσπραξη αποζημιώσεων περί τα 3.000 άτομα ή αλλιώς 100 άτομα ανά ημέρα – από αυτά των οποίων τα ονόματα αναρτήθηκαν στους σχετικούς πίνακες. Υπολογίζεται ότι, αρχικά, δικαίωμα αποζημιώσεις απέκτησαν περίπου 30.000 ασφαλισμένοι, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο ανάλογες πιστοποιήσεις έλαβαν και άλλοι κάτοχοι συμβολαίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*