Ασφαλιστικές: Επιστροφή σε επίπεδα 2011 η παραγωγή για προϊόντα σύνταξης, υγείας, επένδυσης

του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλίσεις ζωής, υγείας και συντάξεων αυξάνουν μέσα στην κρίση τα μερίδια αγοράς τους μέσα στην συνολική ασφαλιστική ‘πίτα’. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), οι ασφαλίσεις ζωής, υγείας και συντάξεων το 2016 ανέκτησαν μερίδια αγοράς και πλέον η συνολική παραγωγή το 2016 επέστρεψε στα επίπεδα που είχε το 2011 δηλαδή στα 2,1 δισ. Ευρώ. Η παραγωγή αυτή ήταν αυξημένη κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2015  ενώ αντίθετα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών υποχώρησαν κατά 5,6% στα 1,7 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο οι κλάδοι ζωής και υγείας είναι μειωμένοι κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή του 2009, πριν την εποχή των Μνημονίων.   Η σχέση ασφαλίστρων ως προς ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,1% ενώ η συμμετοχή των ασφαλίστρων ζωής ως προς το ΑΕΠ είναι στο 1,1% όταν στα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης ξεπερνά το 7%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ, η παραγωγή ζωής, υγείας , συντάξεων προέρχεται κατά 76% από ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και μόλις κατά 24% από ομαδικά. Σε ότι αφορά το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης, το 29% αφορά νοσοκομειακή περίθαλψη και το 66% αφορά συνταξιοδοτικά-αποταμιευτικά-επενδυτικά προϊόντα.

 Κανάλια διανομής

Σε ότι αφορά τα δίκτυα διανομής, υπάρχει η μεγάλη κόντρα μεταξύ Bancassurance και διαμεσολάβησης με το 39% της παραγωγής του κλάδου (ζωής, υγείας, σύνταξης) να προέρχεται από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας και το 36% από Bancassurance  δηλαδή μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα. Το 14% αφορά ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας και το 10% προέρχεται από direct πωλήσεις.

 Ατομικά συμβόλαια σε Συντάξεις -Υγεία

Σε ότι αφορά τις ατομικές ασφαλίσεις  σε συντάξεις -υγεία (που αποτελούν το 76% της ‘πίτας’  της συγκεκριμένης αγοράς), το 64% της παραγωγής είναι συνταξιοδοτικά/αποταμιευτικά προϊόντα εκ των οποίων το 34% είναι εφάπαξ ασφαλίστρου και το 34% περιοδικών καταβολών.  Το 30% της ίδιας αγοράς αφορά νοσοκομειακή περίθαλψη και μόλις το 6% αφορά Ισόβια προγράμματα για ασθένεια / ατύχημα.

Ολο η έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασφαλίσεις ζωής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*