Τα μεγάλα έργα και οι χαμένοι της εγχώριας αγοράς

Δεν βλέπουν… φως οι ασφαλιστικές εταιρείες από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Οι οδικοί άξονες τελειώνουν και νέα ανάλογα έργα δεν έχουν προκηρυχθεί. «Μόνο στην περιοχή της Πάτρας τρέχουν κάποιοι διαγωνισμοί, όμως η διαθέσιμη προς ασφάλιση ύλη δεν είναι ικανή να καλύψει το πεδίο δράσης το οποίο είχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο οι μεγάλοι οδικοί άξονες ήταν υπό κατασκευή» δηλώνει στο IW υψηλόβαθμος παράγοντας του κλάδου, να για προσθέσει ότι όσο δεν υλοποιούνται νέες επενδύσεις, όσο η οικονομία μας θα γυρίζει γύρω από τον εαυτό της, τόσο η αστική ευθύνη θα «τρώει» από τις σάρκες της.

 «Οι οδικοί άξονες, Ολυμπία και Ιόνια Οδός, έδωσαν μια ανάσα στην ασφαλιστική αγορά, αλλά τελειώνουν. Μόλις ολοκληρωθούν οι δύο αυτοί αυτοκινητόδρομοι –περί τα μέσα του καλοκαιριού- θα κλείσει και ο κύριος όγκος των μεγάλων κατασκευαστικών έργων, με τη νέα ασφαλιστική ύλη να μεταφέρεται, πλέον, στο εξωτερικό» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας σημειώνοντας ότι «μεγάλες δουλειές, όπως η ασφάλιση αποπερατωμένων έργων πολιτικού μηχανικού, δυστυχώς δεν μένουν στην Ελλάδα».

 Τα μεγάλα ασφαλιστήρια συμβόλαια φαίνεται πως χάνονται για τους εγχώριους παίκτες, αφού, όπως εξηγεί, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των μεγάλων – ξένων αντασφαλιστικών οίκων, ενώ υπήρξαν και κάποια ασφαλιστήρια που «έγραψαν» για την εγχώρια αγορά, τα οποία ωστόσο ήταν «one off», δεν είχαν δηλαδή ανανεώσεις.

 Πλέον, τα μόνα πεδία δράσης για τον κλάδο είναι τομείς της Υγείας και των Συντάξεων, όπου, βέβαια, ενώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα διαθέσιμα από τα νοικοκυριά, λόγω των μνημονιακών μέτρων, είναι ισχνά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*