Solvency II: 5 κράτη μέλη κινδυνεύουν να προσαχθουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

της Ελενας Ερμείδου

Επείγουσα έκκληση σε πέντε κράτη – μέλη έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μεταφέρουν πλήρως την Οδηγία για την Φερεγγυότητα ΙΙ  (Directive 2009/138/EC) και την  Omnibus II (Directive 2014/51/EU).

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ζήτησε από την Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Πορτογαλία να υιοθετήσουν πλήρως την Οδηγία και από  την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως στην Εθνική της Νομοθεσία την Omnibus II. Η Οδηγία μεταφέρει 14 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές Οδηγίες γνωστές στο παρελθόν “Solvency I”.

Η νέα Οδηγία όστόχο έχει να ενισχύσει την χρηματοοικονομική θέση των ασφαλιστικών ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.Ωστόσο, τα προαναφερόμενα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τον κανονισμό και την μεταφορά του στις εθνικές νομοθεσίες.

Ηδη, η ΕΕ είχε στείλει επίσημη επιστολή προς τα κράτη μέλη τον Μάϊου του 2015 ζητώντας τους εξηγήσεις σε ό,τι αφορά την πλημμελή του προσαρμογή.

Τα προαναφερόμενα κράτη μέλη έδωσαν απαντήσεις, ωστόσο η μεταφορά των κανονισμών στις εθνικές νομοθεσίες δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έδωσε η ΕΕ, αν τα προαναφερόμενα κράτη μέλη δεν δράσουν ανάλογα μέσα σε περιθώριο δύο μηνών, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να προσαχθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*