Solvency II: Υπεραποθεματοποιημένες οι ελληνικές ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Θετικό είναι το πρώτο δείγμα γραφή από  την διαδικασία  δημοσιοποίησης και διαφάνειας που απαιτεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο Solvency II ( Τρίτος Πυλώνας).  Για πρώτη φορά, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα δημοσιεύσουν σήμερα την  απαιτούμενης Έκθεση για την Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική Κατάσταση, τη γνωστή SFCR  (Solvency and Financial Condition Report) η οποία λόγω μεγάλου μεγέθους,  θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών εταιριών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευτεί, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες  ξεπερνούν κατά πολύ το περιθώριο φερεγγυότητας (SCR)  του 110%  ( επίπεδο που η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να δώσει συγκεκριμένες συστάσεις  ή να επιβάλλει αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων)  και  σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μεσοσταθμικά ξεπερνούν  το 150%, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μία χώρα με αυξημένο country risk και τα γνωστά προβλήματα της μειωμένης ρευστότητας.

Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, με πρώτη απ’ όλες, την Εθνική Ασφαλιστική κατάφεραν να ανταπεξέλθουν όχι μόνο κεφαλαιακά αλλά και επίπεδο ποιοτικό και οργανωτικό.  Το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική (που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου) διαμορφώνει SCR της τάξης του 165%  συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες σε υψηλότερα επίπεδα.   Iδιαίτερα θετικά κινούνται και μικρότερες ασφαλιστικές , οι οποίες καταφέρνουν να κάνουν εξαιρετική διαχείριση κινδύνων. Εταιρείες, όπως: η Ευρωπαική Πίστη , η Ατλαντική Ένωση,  η Ευρώπη ΑΕΓΑ, η NP Insurance, η Interasco  εμφανίζουν πολύ υψηλούς δείκτες περιθωρίων φερεγγυότητας (SCR) δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα Solvency II  στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα της αλλαγής και της φιλοσοφίας των εταιρειών και της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξένοι πολυεθνικοί  όμιλοι έχουν ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο δημοσιοποίησης μέχρι την 1η Ιουλίου. Τα χρονικά περιθώρια δημοσιοποίησης θα μειώνονται κατ’ έτος μέχρι το 2020 , και θα φτάσουν για τις μεν  εταιρίες την 7η Απριλίου κάθε έτους ενώ για τους Ομίλους την 19η Μαΐου κάθε έτους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗ SFCR

Η  SFCR περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιγραφή της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης , τους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας, την διάρθρωση του   Διοικητικού Συμβουλίου, τους ελεγκτές και τους επόπτες της ενώ παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε ανασκόπηση των Οικονομικών Καταστάσεων της κατά το έτος αναφοράς (2016).

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της SFCR είναι ότι περιλαμβάνει στοιχεία διαφάνειας που δεν ήταν ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό στο παρελθόν, και αφορούν στις εκτεταμένες πληροφορίες για το Σύστημα Διακυβέρνησης. Σε αυτή την ενότητα περιγράφονται αναλυτικά οι δομές και τα όργανα διοίκησης της εταιρίας καθώς και οι σχετικές γραμμές αναφοράς , ενώ διευκρινίζονται οι ρόλοι και τα καθήκοντα των διαφόρων διευθύνσεων. Παράλληλα, ενημερώνεται το ευρύ κοινό για το κατά πόσο τα στελέχη που ακούν διοίκηση πληρούν τις απατήσεις για το Ήθος και την Καταλληλότητα, ενώ παράλληλα αναλύεται και η στρατηγική διαχείρισης κινδύνων και η όλη διαδικασία από την αναγνώριση μέχρι την τελική δημοσιοποίηση τους. Γίνεται επίσης αναφορά στις τέσσερις βασικές λειτουργίες της εταιρίας (Αναλογιστική, Διαχείριση Κινδύνων, Κανονιστική Συμμόρφωση και Εσωτερικό Έλεγχο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του Προφίλ Κινδύνου της κάθε εταιρίας όπου παρουσιάζεται διεξοδικά η συγκέντρωση, η μείωση και η ευαισθησία των κινδύνων που αντιμετωπίζει  κατά τη διενέργεια των εργασιών της.

Η SFCR περιλαμβάνει επίσης περιγραφή των στοιχείων ενεργητικού καθώς και των τεχνικών προβλέψεων της ασφαλιστικής εταιρίας, τη διάρθρωση και την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων της, τις Ελάχιστες Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (MCR) αλλά και τις Απαιτήσεις Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ν. 4364/2016 παρουσιάζει η απαίτηση αναφοράς του ακριβούς ποσού τυχόν μη συμμόρφωσης με τις Ελάχιστες Κεφαλαιακές α\Απαιτήσεις (MCR) ή τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις Φερεγγυότητας (SCR), το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από επεξηγήσεις για τα αίτια, την  κάλυψη του και τα μέτρα αποκατάστασης του.

Μεγάλο το κόστος και η χρονοβόρα η διαδικασία

Τα μειονεκτήματα του νέου συστήματος SFCR είναι ότι είναι εξαιρετικά κοστοβόρο τόσο για τις ασφαλιστικές που θα δημιουργήσουν εσωτερικά  (inhouse) τμήματα παρακολούθησης όλων των διαδικασιών όσο και για τις εταιρείες που αναθέτουν σε εξωτερικούς φορείς (outsourcing)  την παρακολούθηση και εφαρμογή των κανόνων των Solvency II.  Eπίσης απαιτούνται πάρα πολλές εργατοώρες για την καταγραφή των διαδικασιών αυτών.  Το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να ανταποκριθούν άμεσα και ορισμένες νωρίτερα στα deadlines που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί ένα ακόμη εύσημο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*