Fitch, κτίριο

Περαιτέρω πτώση στα αντασφάλιστρα αναμένει η Fitch

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Διατήρηση της πτωτικής τάσης των τιμών των αντασφαλίστρων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους προβλέπει η Fitch Ratings, λόγω της υπερπροσφοράς κεφαλαίων και της ασθενούς ζήτησης για αντασφαλιστική κάλυψη, μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία οι ζημίες από φυσικές καταστροφές είχαν κινηθεί κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε μελέτη με τίτλο: “Global Reinsurers: 2017 Forecast and 2016 Results”, ακόμα και αν το κόστος των ζημιών επιστρέψει στα συνήθη επίπεδα, οι τιμές των αντασφαλίστρων δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, λόγω του “περισσεύματος” κεφαλαίων στον κλάδο. Οι  ζημίες από φυσικές καταστροφές διαμορφώθηκαν πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, ακόμα κι έτσι όμως  ήταν οριακά υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (2006-2015) σε αποπληθωρισμένη βάση.

“Θεωρούμε ότι η τάση μείωσης των αντασφαλίστρων και των επενδυτικών αποδόσεων θα εξασθενίσει την κερδοφορία του αντασφαλιστικού κλάδου,  γι’ αυτό και χαρακτηρίζουμε ως αρνητικές τις προοπτικές του”, αναφέρει η Fitch που προβλέπει επιδείνωση του συνδυασμένου δείκτη στο 92% από 91,5% το 2016.

Ορισμένες μικρές αντασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας εάν οι τιμές των αντασφαλίστρων υποχωρήσουν περαιτέρω, ιδίως καθώς η τιμολόγηση των αντασφαλίστρων προσεγγίζει το κόστος κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, η υπερεπάρκεια κεφαλαίων και η έλλειψη ευκαιριών για οργανική ανάπτυξη στον αντασφαλιστικό κλάδο ενθαρρύνουν την επαναγορά ιδίων μετοχών, την καταβολή ειδικών μερισμάτων και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών αυξήθηκαν πέρυσι, με την Swiss Re να δίνει τον τόνο, ακολουθούμενη από τις Munich Re και XL. Μεταξύ των μεγαλύτερων deals συμπεριλαμβάνεται η εξαγορά της Endurance από την ιαπωνική Sompo και η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Allied World από τον καναδικό όμιλο Fairfax.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*