deal, συμφωνία, χειραψία στο παράθυρο, στατιστικά, ηλιοβασίλεμα

Εθνική Ασφαλιστική: Το τίμημα μόνο δεν θα κρίνει το νέο μέτοχο

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα φαίνεται ότι θα κρίνει το νέο μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους Κινέζους αξιωματούχους και τα επενδυτικά deals τα οποία θα διαπραγματευθεί, θα λειτουργήσουν καθοριστικά για τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, εν συνεχεία, στην Αθήνα σχετικά την τύχη που θα έχει η μεγαλύτερη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα διερευνήσει τις επενδυτικές βλέψεις των Κινέζων στην Ελληνική αγορά, όταν, όπως είναι γνωστό, κινεζικοί όμιλοι έχουν ήδη τοποθετήσει κεφάλαια σε μεγάλα project, πολλά από τα οποία πέρασαν μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΠ, Ελληνικό κ.α.).

Οι Κινέζοι εξάλλου, έχουν διαμηνύσει, ατύπως αλλά και επισήμως, ότι θέλουν μέσω της Ελλάδας να χτίσουν τη γέφυρα «one belt one zone» και στο πλαίσιο αυτό δρομολογούν μια σειρά από επενδύσεις στη χώρα. Όπως, μάλιστα, προκύπτει και από τον πρόεδρο του ομίλου Fosun που συμμετέχει στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, επενδυτικό ενδιαφέρον υφίσταται και για τις τράπεζες.

Με τις δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Τζιμ Τζινονγκ υπογράμμισε ότι δεν αποκλείει μια επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εφόσον υπάρξει ανάλογη ευκαιρία. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως σε αυτή τη φάση ο όμιλος δεν έχει υποβάλλει ανάλογη πρόταση, αλλά και να υπογραμμίσει ότι εφόσον όντος διαπιστωθούν ευκαιρίες, για τη Fosun δεν θα υπάρξει πλαφόν στα προς επένδυση κεφάλαια.

Οι τοποθετήσεις αυτές του Τζιμ Τζινονγκ, δημιουργούν θετικό κλίμα για τον κινεζικό όμιλο σε ότι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία περί πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, πολύ δε περισσότερο όταν η επίμαχη σύμβαση θα συνδυάζεται και με ένα πολυετές (10+5 χρόνια) συμβόλαιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα.

Όπως έχει ήδη γράψει το IW, για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη διαγωνιστική διαδικασία, προηγούνται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αμερικανική Calamos & Exin και ο κινεζικός όμιλος Fosun, με τις δύο προσφορές να τις χωρίζουν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Όλα όμως δείχνουν ότι δεν θα είναι μόνο το τίμημα αυτό το οποίο θα κρίνει το νέο μέτοχο της ασφαλιστικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*