Ουραγός η Ελλάδα στις “ψηφιακές λύσεις” Υγείας

πηγή: virus.com.gr

Διεθνώς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ψηφιακή επανάσταση στον τομέα της υγείας και πολλοί μιλούν για τη λεγόμενη «ψηφιακή υγεία». Ο όρος δεν αναφέρεται στις τεχνολογίες, αλλά σε νέους τρόπους επίλυσης προβλημάτων στην περίθαλψη, στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών για τους ασθενείς και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι ασθενείς δεν είναι πλέον παθητικοί λήπτες θεραπείας, αλλά διαθέτουν καλύτερη πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε νέα “εργαλεία” μέσα από “έξυπνες” συσκευές. Η χρήση ψηφιακών συσκευών που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την παρακολούθηση της υγείας (ψηφιακά ρολόγια, ψηφιακές ζυγαριές, αισθητήρες, συσκευές που συνδέονται με smartphones, ιατρικά μηχανήματα κτλ) πολλαπλασιάζονται εκθετικά.

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, οι “ψηφιακές λύσεις” υγείας μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση στο αμερικανικό σύστημα υγείας περίπου 50 δις δολάρια το 2050! Οι προμηθευτές και οι διαχειριστές υπηρεσιών υγείας χρειάζεται να αναπτύξουν στρατηγικές που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουν μοντέλα περίθαλψης που ενώ βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τον ασθενή, η παροχή τους έχει μικρότερο κόστος.

Στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι υστερούμε σημαντικά, σε σχέση με άλλες χώρες.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει τέσσερα μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της Ε.Ε. με στόχο την εισαγωγή της πληροφορικής στο ΕΣΥ: Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Β΄ ΚΠΣ (Μέτρο 1.4), Γ΄ ΚΠΣ (Μέτρο 1.2) και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Όμως, το τελικό όφελος για το ΕΣΥ υπήρξε πενιχρό:

-Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου, το ΕΣΥ παραμένει χωρίς ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.

-Πρόβλημα παραμένει η διασύνδεση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων.

-Υπολείπεται σημαντικά σε ό,τι αφορά τη χρήση προηγμένων συστημάτων διαχείρισης ψηφιακών, ιατρικών εικόνων (PACS-RIS).

-Δεν υπάρχει διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος για τις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων με τα αντίστοιχα συστήματα των εργαστηρίων (ακτινολογικό, μικροβιολογικό κλπ).

“Φωτεινή” εξαίρεση αποτελεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, το οποίο λειτουργεί από την ΗΔΙΚΑ, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό. Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του έργου είναι η ενοποίηση (σύνδεση και να διαλειτουργία) όλων των εθνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης μέσω μιας πλήρως ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνταγογράφησης. Αυτή υποστηρίζει τη διαχείριση και την παρακολούθηση, καθώς και τον έλεγχο του κύκλου ζωής της συνταγογράφησης, ξεκινώντας με την συνταγή φαρμάκων έως την εκκαθάριση των συναλλαγών όλων των εθνικών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, των ιατρικών επισκέψεων και την ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών.

Το ζητούμενο βέβαια και εδώ είναι σε ποιο βαθμό αξιοποιούμε τα δεδομένα, που συλλέγονται για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, που αφορούν την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι καινοτομίες της “ψηφιακής εποχής” για ασθενείς, επιχειρήσεις και Πολιτεία θα απασχολήσουν το 2ο πάνελ του Health Innovation Conference (#hic17), που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου 2017 (Divani Caravel).

Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν οι νέες φαρμακευτικές και ιατρικές τεχνολογίες, που εισέρχονται στην αγορά υγείας και αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή μας. Επίσης, να αναδείξει τα προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε ως χώρα στη χρήση, αξιολόγηση και αποζημίωση της ιατρικής καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλες θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν:

-στις νέες μεθόδους αποζημίωσης φαρμακευτικών θεραπειών, τεχνολογιών υγείας και υπηρεσιών υγείας,

-στη διεθνή εμπειρία από την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας,

-στις νέες ιατρικές τεχνολογίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δείτε αναλυτικά τη θεματολογία του Health Innovation Conference, που διοργανώνεται από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*