Ethniki Asfalistiki, Εθνική Ασφαλιστική, κτίριο

Ποιος κρατά το ισχυρότερο χαρτί: Calamos & Exin ή Fosun ;

της Ελενας Ερμείδου

Στο “μέτωπο” για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται η Calamos & Exin με τον κινεζικό όμιλο Fosun (0656.HK), στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης της Εθνικής Ασφαλιστικής (NBGr.AT)  και την αποσύνδεση της από τις μη τραπεζικές εργασίες.

H γνώση και εμπειρία που έχει η εδρευούσα στο Σικάγο των ΗΠΑ Calamos Investments,  αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της εδρευούσης στην Σαγκάη, Fosun (0656.HK), στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αρχαιότερη ασφαλιστική στην Ελλάδα με έτος ίδρυσης το 1891, παρέχει ασφαλίσεις ζωής και γενικές ασφάλειες με  συνολικό μερίδιο στην αγορά , όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, 16,6%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις το deal με συμβούλους την Goldman Sachs και  Morgan Stanley είναι έτοιμο να κλείσει στα 800 εκατομμύρια ευρώ με την απόφαση να εκδίδεται πιθανά πριν την λήξη της ημερομηνίας.

«Εχουμε πολύ καλή γνώση της ελληνικής αγοράς. Επενδύουμε μακροπρόθεσμα και στην Ελλάδα, είμαστε για να μείνουμε», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters o Διευθύνων Σύμβουλος του fund Calamos, John Koudounis, του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα λεφτά για να μείνουν, μέσα. Όχι να βγουν, έξω

Η Exin Partners, Ολλανδική επενδυτική, εστιάζει στον κλάδο των (αντ)ασφαλειών και της διαχείρισης κεφαλαίων. Τον περασμένο Δεκέμβριο εξαγόρασε την AIG Ελλάδος από την AIG σε συνεργασία με τους ιδρυτές της, την Κανελλόπουλος Αδαμαντιάδης  Insurance Agency.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε επενδύσεις στην χώρα, όχι να βγάλουμε λεφτά, έξω» δηλώνει στο Reuters o ιδρυτής και CEO  της Exin Partners  Matt Fairfield.

Και .. η άλλη όψη του ‘νομίσματος’

Η Fosun επένδυσε το 2014 στην πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade και είναι, πλέον, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του πορτογαλικού προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα, τα καθαρά κέρδη της Fidelidade διπλασιάστηκαν μέσα σε 3 χρόνια παρουσίας της Fosun.

H Fosun έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή της στη Folli Follie, στην Thomas Cook και στα Club Med. Ο Όμιλος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 65 δις. ευρώ

«Η στρατηγική παρουσία και οι σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου Fosun στην Ελλάδα αποτελούν μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», δηλωσε πρόσφατα η Λαν Κανγκ, εκτελεστική διευθύντρια, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Fosun, πρόεδρος του Fosun Insurance Group.

«Οι επενδύσεις έχουν μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ήδη έχουμε αποδείξει και με την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*