«Βαθιά ανάσα» για τις ελληνικές ασφαλιστικές η χθεσινή συμφωνία

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σημαντικής αξίας είναι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που προκύπτουν από την χθεσινή τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που μετά τις συνέπειες της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, χθες έδιωξαν από πάνω τους πολλούς κινδύνους και μπαίνουν στην ίδια γραμμή ανταγωνισμού με τους ξένους ομίλους.

Κατ’ αρχήν οι ελληνικές εταιρείες έδιωξαν ένα σημαντικό μέρος από το country risk που είχε εκτιναχθεί καθ’ όλη την περίοδο η κυβέρνηση φαίνονταν ότι διαπραγματεύονταν με τους θεσμούς. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είχαν μόνο υποστεί τη φθορά της αξιολόγησης (λόγω Solvency II) των ελληνικών assets , δηλαδή μετοχών, ομολόγων και καταθέσεων στα χαρτοφυλάκιά τους αλλά είχαν και τον κίνδυνο ότι οποιοδήποτε πιστωτικό ατύχημα θα οδηγούσε σε άμεση πτώχευσή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω capital controls , οι ελληνικές εταιρείες δεν μπορούσαν να επενδύσουν εύκολα σε ξένα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και οποιεσδήποτε τοποθετήσεις αρκούνταν σε ελληνικούς τίτλους οι οποίοι αξιολογούνταν από τα solvency II στο 70% ή και λιγότερο της αξίας τους.

Το ίδιο συνέβαινε με τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Εκεί μάλιστα ο κίνδυνος ήταν διπλός καθώς εκτός ότι τα ρευστά διαθέσιμά τους που προέρχονταν κυρίως από την ασφαλιστική παραγωγή αξιολογούνταν χαμηλότερα (δηλαδή ήταν σαν να πουλούσαν με μειωμένα τιμολόγια κατά 30% περίπου από τα ήδη χαμηλά τιμολόγια) , ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχονταν από ένα πιθανό (όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση) bail in σε ελληνικές τράπεζες.

«Θα ήταν το τέλος όλων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών που δεν έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό» μας είπε χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας.

H χθεσινή συμφωνία δεν αλλάζει κάτι δραστικά σε ότι αφορά την κατάσταση πωλήσεων ούτε τα μερίδιά των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Τους επιτρέπει ωστόσο να αποφύγουν τα χειρότερα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει πάνω από 3,5 δις. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*