Το Επικουρικό και τα ερωτήματα της αγοράς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Δύο κρίσιμα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η ασφαλιστική αγορά μετά το «κόκκινο» που άναψε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 4092/2012 για τις αποζημιώσεις που καταβάλλει  το Επικουρικό Κεφάλαιο, ως ψυχική οδύνη, στους συγγενείς θανατωθέντων σε τροχαία δυστυχήματα.

Όπως τονίζουν στο IW ανώτατοι παράγοντες του κλάδου με καλή γνώση στο αντικείμενο, το Επικουρικό αναμένει τα πλήρη κείμενα των τριών αποφάσεων του ΣτΕ προκειμένου καταρχήν να διαπιστώσει το κατά πόσο θα έχουν αναδρομική ισχύ, ώστε, πέραν των άλλων, να μετρηθεί το συνολικό οικονομικό κόστος της ετυμηγορίας του ανώτατου δικαστηρίου.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο με τις επίμαχες αποφάσεις δημιουργείται νομικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλύψει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην διακοπούν για μεγάλο διάστημα οι καταβολές αποζημιώσεων από το Επικουρικό Κεφάλαιο ή η αγορά επιστρέφει στο πλαίσιο που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου 4092/2012.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο με τρεις αποφάσεις του (3 έως 5/2017), έκρινε αντισυνταγματικό το επίμαχο πλαφόν των 6.000 ευρώ, συμπλέοντας και με την πλειοψηφία του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που είχε λάβει σχετική απόφαση το προηγούμενο έτος.

Έτσι, με τις αποφάσεις αυτές, αλλάζουν τα σχετικά δεδομένα για τους συγγενείς θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, στους οποίους δίδεται πλέον η δυνατότητα να διεκδικούν αποζημιώσεις με υψηλότερα ποσά.

Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το IW, το ΥΠΟΙΚ, ανεξάρτητα από τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ, σχεδιάζει να αλλάξει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου. Στις προθέσεις του είναι να εξαιρέσει από τις υποχρεώσεις του φορέα απαιτήσεις θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που προκύπτουν από ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*