Ποιος θα είναι ο «οδηγός» στην ανάπτυξη του κλάδου ασφαλειών το 2017;

της Ελενας Ερμείδου

Από την θέση του «οδηγού» το 2016 στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς περνά, και με ερωτηματικά, στην θέση του «συνοδηγού» η Κίνα. Το 2016 ήταν η χώρα που καθοδήγησε την παγκόσμια ανάπτυξη (+4,4%), σύμφωνα με την Allianz Research (βλ. IW) , για το 2017 και 2018 φαίνεται να μένει πίσω, σύμφωνα με την Munich Re.

Ασία και αναδυόμενες οικονομίες θα είναι οι βασικοί καταλύτες στη ανάπτυξη του κλάδου ασφαλειών τα επόμενα χρόνια, εξισορροπώντας την πτώση που αναμένεται από την Κίνα, σύμφωνα με την Munich Re.

Τα ασφάλιστρα παγκοσμίως θα αυξηθούν περίπου 4,5% σε πραγματικούς όρους από 3% το 2016. Σε προσαρμοσμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,9% για το τρέχον έτος και 3,1% το 2018. Πρόκειται για ανάπτυξη ευθυγραμμισμένη με το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα έσοδα από ασφάλιστρα προβλέπεται να φτάσουν τα 4,56 τρισεκατομμύρια ευρώ σε απόλυτους όρους το 2018 από 4,18 τρισεκατομμύρια το περασμένο έτος.

«Οι οικονομίες πολλών αναδυομένων αγορών όπως στην Βραζιλία ακόμα και στην Ρωσία ανακάμπτουν» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Munich Re Michael Menhart, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι η οικονομία της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Michael Menhart η Κίνα θα αποτελέσει αρνητικό παράγοντα ανάπτυξης το 2017 στο σύνολο της αγοράς.

Οι οικονομίες της Ασίας θα ενισχύσουν τα μερίδια τους στην αγορά στο 21.4% μέχρι το 2015 από 13,3% σήμερα και δεν θα απέχουν σημαντικά από το μερίδιο της Ευρώπης που προβλέπεται στο  24,5%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ασία, την Λατινική Αμερική κατευθύνουν την ζήτηση και την ανάπτυξη στο κλάδο ζωής ο οποίος έχει έλθει αντιμέτωπος με  πολλές προκλήσεις όπως είναι το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων στην ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τα ασφάλιστρα ζωής αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% σε πραγματικούς όρους μέχρι το 2018, ελαφρά περισσότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο στο κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων θα αυξηθούν κατά 2,5% ενισχυόμενα από τις αγορές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται στις αρχές του μήνα σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου ασφαλειών παγκοσμίως η Allinaz Research σημείωσε ότι τα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα, μη συμπεριλαμβανομένου των εσόδων από το κλάδο υγείας το 2016 αυξήθηκαν σε 4,4% σε ονομαστικούς όρους,  χτυπώντας επίπεδα ρεκόρ στα 3,650 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά τις προσαρμογές των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή προσέθεσε δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική καθώς  το ήμισυ της ανάπτυξης αυτής προέρχεται από την αγορά της Κίνας. Ως βασική αιτία της επιβράδυνσης της Ευρώπης, σύμφωνα με την Allianz   είναι οι «ασθενείς» επιδόσεις του κλάδου ζωής.

Η Allianz εξηγεί πως χωρίς την συνεισφορά της Κίνας η ανάπτυξη το 2016 θα έφτανε μόλις στο 2,7%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*