P. Watsa: Η Ελλάδα πρέπει να δει καλύτερες ημέρες στο μέλλον

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε άλλο από την Ελλάδα, σύντομα η αβεβαιότητα θα τελειώσει και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει”. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το Τορόντο και την ετήσια γενική συνέλευση του χρηματοοικονομικού ομίλου Fairfax Holdings o Καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, γνωστός και ως “Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά” που έχει επενδύσει περί το 1,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα μέσω αγοράς μετοχικών πακέτων στην EFG Eurobank, στην ERB Eurolife (μέτοχος πλειοψηφίας), στην Grivalia Properties, την Praktiker Hellas και τον Ομιλο Μυτιληναίου.

Ο κ. Watsa -που επισκέφθηκε τελευταία φορά την Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου 2016 έχει κληθεί να μιλήσει στη ΓΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στις 31 Μαϊου και η τοποθέτησή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια “πρόγευση” για το πώς βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα ο κ. Watsa προκύπτει από την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Fairfax όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 23% από το υψηλό του 28% που προσέγγισε τον Ιούλιο του 2013. Τα capital controls και οι διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα”.

O κ. Watsa υπογράμμισε ότι οι ελληνικές μετοχές είναι υποτιμημένες, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέρχεται στα 46 δισ. δολ, μειωμένη πάνω από 70% σε σχέση με τα υψηλά του 2007, ενώ οι τιμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της EFG Eurobank διαπραγματεύονται σημαντικά κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δει καλύτερες ημέρες στο μέλλον”, λέει ο κ. Watsa που στη συνέχεια αναλύει την πορεία των εταιρειών στις οποίες έχει τοποθετηθεί, αρχής γενομένης από την EFG Eurobank, στην οποία επένδυσε πριν τρία χρόνια.

Παρά την πτώση 73% σε σχέση με την τιμή εξαγοράς, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής υπογραμμίζει ότι το δίδυμο Νίκου Καραμούζη (προέδρου) και Φωκίωνα Καραβία (διευθύνοντος συμβούλου) κάνουν εξαιρετική δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Watsa αναφέρει ότι με τη μετοχή της Eurobank στα 0,60 ευρώ (ενώ η Fairfax τοποθετήθηκε στα 2,55 ευρώ/μετοχή) , η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 1,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ενεργητικό της προσεγγίζει τα 68 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαιά της τα 5,6 δισ. ευρώ

Hope springs eternal !” καταλήγει ο κ. Watsa, κάτι που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ως “Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”. Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, Γιώργος Χρυσικός, συνεχίζει να αναπτύσσει την εταιρεία αγοράζοντας πρώτης τάξεως εμπορικά ακίνητα σε χαμηλές τιμές, ενώ σε τροχιά ανάπτυξης των εταιρειών τους -πάντα σύμφωνα με τον κ. Watsa- βρίσκονται ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Ιωάννης Σελαμαζίδης της Praktiker Hellas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*