Δ. Μαζαράκης: Συντάξεις, υγεία, φυσικές καταστροφές στο επίκεντρο της ΕΑΕΕ

της Ελενας Ερμείδου

Συντάξεις, υγεία και φυσικές καταστροφές βρίσκονται στο επίκεντρο της ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο νέος Πρόεδρος της Ενωσης  κος Δημήτρης Μαζαράκης, αλλά και η καθιέρωση νέου δείκτη για την υγεία. Στόχος της ΕΑΕΕ η ανάπτυξη, ωστόσο, ο στόχος αυτός μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με  την άρση των αντικινήτρων.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κατά την ομιλία του ζήτησε να αναμορφωθεί ο νόμος για τα Επαγγελματικά Ταμεία, ώστε να μπορούν οι ασφαλιστικές να μπουν σε αυτά ως διαχειριστές, να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού στο τομέα της υγείας και στην κάλυψη φυσικών καταστροφών, αλλά και να διορθωθεί ο δείκτης μέτρησης ασφαλίστρων υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος λόγω της σύνθεσης του δεν οδηγεί σε πραγματικά συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή ο κος Δ. Μαζαράκης αποκάλυψε την νέα συνεργασία που έχει συνάψει η ΕΑΕΕ με το ΙΟΒΕ σε ό,τι αφορά τον δείκτη μέτρησης υγείας της  ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ερώτηση του IW σχετικά με το στόχο της νέας συνεργασίας μεταξύ ΕΑΕΕ και ΙΟΒΕ, ο κος Δ. Μαζαράκης δήλωσε ότι ο δείκτης μέτρησης υγείας της ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, μεταξύ άλλων, βασίζεται σε δείγμα 1300 νοικοκυριών. Η ΕΑΕΕ έχει υποβάλλει προτάσεις πρους τους αρμοδίους φορείς και την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά οι ευθύνες μεταφέρονται από τον έναν αρμόδιο στον άλλον αρμόδιο φορέα.  Η συνεργασία με το ΙΟΒΕ έχει ξεκινήσει και η αποτύπωση του δείκτης μέτρησης υγείας θα παρουσιαστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Μεταξύ των προτάσεων του και η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδοτικό το οποίο θα γνωμοδοτεί και θα προτείνει αλλαγές με την συμμετοχή όλων των φορέων.

Βραχυπρόθεσμος στόχος της ΕΑΕΕ να επανέλθει ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης στα προ της κρίσης επίπεδα, στα 5,5 δισ. ευρώ. Ο κος Δ. Μαζαράκης, έχοντας αναφέρει ότι η αγορά είναι καθηλωμένη στο 2% επί του ΑΕΠ επί 20 συνεχή χρόνια, διευκρίνισε ότι ο κλάδος έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, αρκεί να αρθούν τα  αντικίνητρα, τα οποία προέρχονται από την υψηλή φορολογία, προτείνοντας επί της παρούσης αναβαλλόμενα κίνητρα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*