Ηρακλής Δασκαλόπουλος: ΣΔΙΤ για τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία

Του Βάιου Κρόκου

Την αναγκαιότητα της επίτευξης Συμπράξεων ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στην Υγεία επεσήμανε σε ομιλία του ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αναλογιστών. Όπως τόνισε το εν λόγω ζήτημα είναι πάντα επίκαιρο και όσες προσπάθειες έλαβαν χώρα στο παρελθόν ήταν πρόχειρες, αποσπασματικές και εκτός κάποιου πλαισίου.

Οι συνεργασίες που απαιτούνται πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Αναφερόμενος στα «κακώς κείμενα» του Δημοσίου ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα παρά τις τόσες πολλές παρεμβάσεις και παρά το μεγάλο κόστος το σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Στον αντίποδα, όπως σημείωσε, οι υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένουν εθελοντικές και επικαλυπτόμενες του Δημοσίου.

Το σύστημα Υγείας είναι ήδη ιδιωτικό κατά 40% αλλά…

Στηλιτεύοντας όσους ασκούν αυστηρή κριτική στην ιδιωτική ασφάλιση ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να μειωθούν οι αναίτιες πολλές φορές δαπάνες στο Δημόσιο, ενώ το κέρδος που προκύπτει για τις εταιρείες είναι εν τέλει περιορισμένο.

«Είναι όμως ώρα να καταρριφθεί ένα μύθος», συμπλήρωσε και τόνισε πως οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας δεν είναι «ασφαλισμένες» καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών προέρχεται απευθείας από την τσέπη των πολιτών. Ωστόσο, σημείωσε πως μόνο ο Κλάδος Υγείας δεν υποχώρησε στα χρόνια της κρίσης.

Ανύπαρκτα τα φορολογικά κίνητρα

Παρατήρησε ότι για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν υπάρχει κανένα φορολογικό  κίνητρο αλλά αντιθέτως επιβάρυνση, καθώς στα ασφάλιστρα επιβάλλεται φόρος 15%.  Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ένα ποσοστό 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας διαθέτει πρόγραμμα ασφάλισης υγείας μέσω ατομικού ή ομαδικού συμβολαίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*