Ελλάδα, πυξίδα δείχνει υγεία

Γ. Στουρνάρας: Διέξοδο στα προβλήματα του τομέα της Υγείας με την ιδιωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος με την ιδιωτική ασφάλιση εισηγήθηκε για πρώτη φορά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε  συνέδριο που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα 31 Μαρτίου 2017. Συντάξεις, υγεία και οι φυσικές καταστροφές είναι τα τρία βασικά θέματα για τα οποία πρότεινε μεταρρυθμίσεις με συνεργασία του κράτους και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, ο ίδιος εξήγησε πως καθώς τα συστήματα υγείας που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους αναγκαστικά συρρικνώνονται, αναμένεται ότι δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες σε όλους, αναπόφευκτα ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να διαδραματίσει ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας.

Όλα τα σύγχρονα και επαρκώς ανεπτυγμένα συστήματα υγείας έχουν ένα κοινό στόχο: να προσφέρουν στους ασφαλισμένους τους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής

Οι Έλληνες πολίτες υπογράμμισε ο Διοικητής της ΤτΕ θα ωφεληθούν από την εισαγωγή ενός εθνικού δημόσιου καθολικού συστήματος υγείας που να καλύπτει τις «ανάγκες» του πληθυσμού και να αφήνει τη χρηματοδότηση και την κάλυψη των «επιθυμιών» του πληθυσμού σε μια επαρκώς ρυθμιζόμενη αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

Όταν θα επιτευχθεί η συναίνεση κατ’ αρχήν εννοιολογικά πάνω σε ένα τέτοιο σύστημα υγείας δύο βαθμίδων, το επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξει συμφωνία  σχετικά με τη διαφοροποίηση μεταξύ «αναγκών» και «επιθυμιών»..

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*