Τι μπορεί να κρύβει η παραίτηση Ράικου;

Του Αιμίλιου Νεγκή, Δευθυντή Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Δύο είναι τα σενάρια, που μπορεί να κρύβονται πίσω από την παραίτηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου. Όποιο και αν ισχύει, ένα είναι σίγουρο: Θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία θα συνεχίσει να σκιάζει το πολιτικό βίο της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο.

Σενάριο 1. Ας υποθέσουμε ότι ισχύουν όσα κατήγγειλε η κ. Ράικου. Δηλαδή, πράγματι, το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με στοιχεία σε βάρος της δεν ήταν βάσιμο, αλλά είχε ως στόχο να ασκηθεί πίεση στη δικαστικό, σε σχέση με την έρευνα της υπόθεσης Novartis.

Εύλογα τόσο η ίδια η εφημερίδα όσο και κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η εφημερίδα έκανε αποκαλύψεις τόσο για τη Novartis όσο και για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άρα, υποστηρίζουν ότι η παραίτηση της κ. Ράικου αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια για να αποφύγει να απαντήσει στα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα.

Πράγματι, φαίνεται αντιφατικό και εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει να βγαίνει νόημα. Εκτός και αν… Εκτός και αν… έχουν δίκιο και οι δύο. Δηλαδή, η εφημερίδα να προσπάθησε πράγματι να ασκήσει πίεση, ενώ προηγουμένως είχε κάνει ρεπορτάζ για το θέμα…

Και αυτό μπορεί να ισχύει μόνο σε μία περίπτωση: αν η έρευνα της κ. Ράικου δεν οδηγούσε εκεί, που έδειχναν τα ρεπορτάζ της εφημερίδας και το αφήγημα της κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η έρευνα της κ. Ράικου δεν στόχευσε στην εμπλοκή πολιτικών ή δεν μπορούσε να βρει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Είναι προφανές ότι αν ισχύει αυτό, τότε δεν βολεύει την κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση δια στόματος Παύλου Πολάκη έχει αφήσει σαφείς αιχμές για εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Α. Λοβέρδου, Μ. Βορίδη και ‘Α. Γεωργιάδη, λέγοντας ότι με αποφάσεις τους στη διαδικασία έγκρισης τιμών στα φάρμακα, ευνόησαν τα σκευάσματα της Novartis.

Ακόμη, η εφημερίδα Documento του κ. Κ. Βαξεβάνη έχει κάνει αποκαλύψεις σε βάρος του Άδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση της Novartis, υποστηρίζοντας ότι έλαβε αποφάσεις, που ευνόησαν τα σκευάσματα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Εκείνος διέψευσε πλήρως το δημοσίευμα και δήλωσε πως θα κάνει αγωγή.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε πολυσέλιδο γραπτό υπόμνημα στην κ. Ράικου, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τις αποφάσεις, που έλαβε στη διάρκεια της θητείας του στον τομέα του φαρμάκου και ειδικά για τον καθορισμό τιμών στα σκευάσματα της Novartis. Στοιχεία από τα οποία δεν φαίνεται να προκύπτει ευνοϊκή μεταχείριση της εν λόγω εταιρείας.

Η ίδια η κ. Ράικου στην επιστολή παραίτησής της δεν έκανε αναφορά για στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αποκάλυψε ότι η έρευνα ανέδειξε τραπεζικό λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία, από τον οποίο διοχετεύτηκαν χρήματα σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, κρατικούς αξιωματούχους και δημόσια νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, ανάφερε ότι μέχρι στιγμής βρέθηκε ότι διακινήθηκαν περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στον Κ. Βαξεβάνη και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – ανάμεσά τους και ο Παύλος Πολάκης – πρέπει να θεωρείται απίθανο η κυβέρνηση να μη γνώριζε το γεγονός ότι η εφημερίδα Documento είχε στη διάθεσή της στοιχεία σε βάρος της κ. Ράικου και ότι προτίθεται να τα δημοσιεύσει.

Γι’ αυτό και η δικαστικός στην επιστολή της άφησε αιχμές σε βάρος της κυβέρνησης ότι «δεν προστατεύτηκε θεσμικά». Προφανώς εννοούσε ότι η κυβέρνηση αν ήθελε θα μπορούσε να φροντίσει να μη δημοσιευτούν οι καταγγελίες. Και το γεγονός ότι δημοσιεύτηκαν δείχνει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση ήθελαν να της στείλουν σαφές μήνυμα να συμμορφωθεί…

Σενάριο 2: Οι καταγγελίες της κ. Ράικου δεν ισχύουν. Δηλαδή, το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento δεν είχε ύποπτο σκοπό. Αλλά ότι η εφημερίδα, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο της ρόλο, έφερε στο φως σοβαρές καταγγελίες, που είχε σε βάρος της κ. Ράικου.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή (είτε οι καταγγελίες αυτές ισχύουν είτε όχι) η εφημερίδα προφανώς και γνώριζε ότι με τις αποκαλύψεις της θα προκληθεί σοβαρό θέμα σε βάρος της κ. Ράικου, με συνέπεια να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης να απομακρύνουν την κ. Ράικου από την έρευνα της υπόθεσης Novartis.

Πράγματι, αν οι καταγγελίες σε βάρος της κ. Ράικου έχουν βάση, τότε εύλογα δημιουργούνται υπόνοιες για τον αρνητικό ρόλο, που μπορεί να έχει στην έρευνα της υπόθεσης της Novartis και να μην αναδειχθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως επιδιώκουν εξαρχής η κυβέρνηση και η εφημερίδα Documento.

Τελευταίες πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «θα υπάρξει άμεσα αντικατάσταση της κ. Ράικου με έμπειρο και αδέκαστο δικαστικό». Και μόνο το γεγονός ότι διαρρέονται τέτοιου είδους πληροφορίες από την κυβέρνηση διαφαίνεται ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην κ. Ράικου. Αλήθεια, αν δεν της είχαν, γιατί της ανατέθηκε η έρευνα για τη Novartis;

Συμπέρασμα: Άρα, είτε οι καταγγελίες της κ. Ράικου ισχύουν είτε όχι, είναι σαφές ότι η ίδια η εφημερίδα και η κυβέρνηση γνώριζαν καλά ότι με τη δημοσίευση της εφημερίδας Documento θα προκαλούνταν τόσο μεγάλο ζήτημα σε βάρος της, που θα ήταν αδύνατον να παραμείνει στη θέση της.

Το ερώτημα είναι: Δεν την ήθελαν γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά της ή γιατί η δουλειά της δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελαν;

Κλείνοντας, πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την εισαγγελέα που τα τελευταία χρόνια επόπτευσε σχεδόν όλες τις έρευνες διαφθοράς και οδήγησε στη φυλακή αρκετούς, κρατικούς αξιωματούχους καθώς και τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ποια είναι η Ράικου

Η 55χρονη Ελένη Ράικου, σύζυγος στρατιωτικού ιατρού και μητέρα δύο παιδιών, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα το 1993. Τον Απρίλιο του 2010, εξελέγη προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας και λίγο αργότερα, ανέλαβε πρώτη Εισαγγελέας Διαφθοράς στη χώρα.

Από τα χέρια της, έχουν περάσει κάποιες από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις: Χειρίστηκε την υπόθεση Ζαχόπουλου με τις επιχορηγήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ανέλαβε και έφερε εις πέρας την υπόθεση των προμηθειών υποβρυχίων, ελικοπτέρων και άλλων οπλικών συστημάτων, που οδήγησε στη φυλακή τον Άκη Τσοχατζόπουλο και δεκάδες συνεργάτες του.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που έχει αναλάβει είναι και αυτή των προκαταρκτικών για δικογραφίες της Siemens, της Energa, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τέλος, υπό τις εντολές και την καθοδήγησή της, αναδείχθηκε μία νέα αντεισαγγελέας, η κ. Πόπη Παπανδρέου η οποία κλήθηκε να αναλάβει, στα 34 της χρόνια, την έρευνα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Το γεγονός ότι βρέθηκε λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, από τον οποίο εμφανίζονται πολλά χρήματα να κατέληξαν σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και κρατικούς αξιωματούχους προκαλεί εύλογα συνειρμούς για σκάνδαλο. Μπορεί να είναι. Μπορεί όμως και να μην είναι. Αναρωτηθείτε: Είναι δυνατόν ένα σκάνδαλο να γίνεται με… τραπεζικές συναλλαγές; Η εν λόγω εταιρεία είναι πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα με ετήσιο τζίρο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα και κάθε χρόνο δαπανά νόμιμα 10-15 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια κλινικών ερευνών στη χώρα μας. Τα χρήματα αυτά έρχονται απευθείας από το εξωτερικό και η ελληνική θυγατρική δεν έχει εμπλοκή. Μάλιστα, τα ποσά αυτά έχουν την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Εκείνο που πράγματι μπορεί υπό όρους να είναι επιλήψιμο είναι ένα μέρος των χρημάτων να αφορά μελέτες μετά την έγκριση ενός φαρμάκου, οι οποίες δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ και είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται με δόλιο τρόπο και βασικό σκοπό την προώθηση της συνταγογράφησης. Ακόμη και αυτές πάντως γίνονται με συμβάσεις και άρα δεν υπάρχει «μαύρο χρήμα». Εκτός και αν κάποιοι ή όλοι οι γιατροί, που έλαβαν τα χρήματα αυτά, τα απέκρυψαν από την εφορία. Γιατροί δημοσίων νοσοκομείων μπορούν να λάβουν χρήματα νόμιμα από φαρμακοβιομηχανίες μέσω ειδικού λογαριασμού, που τηρείται στις ΥΠΕ για τους γιατρούς του ΕΣΥ και στα πανεπιστήμια για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Αν τώρα υπάρχουν καταθέσεις απευθείας σε λογαριασμούς γιατρών, τότε πράγματι είναι ύποπτο και πρέπει να διερευνηθεί. Χάρη πλέον στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι δυνατόν να γίνει διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να εξακριβωθεί αν πράγματι οι αμοιβές σε γιατρούς σχετίζονταν με τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων της Novartis. Και αν αυτό ήταν αδικαιολόγητο ιατρικά. Διότι να μην ξεχνάμε ότι η Novartis διαθέτει αξιόλογα σκευάσματα για καρκίνο, λευχαιμία, πολλαπλή σκλήρυνση, καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*