Ο Μαρινόπουλος, οι εξελίξεις και οι ασφαλίσεις πιστώσεων

Τα «απόνερα» στο χώρο των πιστώσεων από το κούρεμα των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς τους προμήθευες της, προσπαθούν να μαζέψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες,

 Μπορεί, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, οι πιστώσεις που χορηγούσαν οι προμηθευτές προς την αλυσίδα να μην ασφαλίζονταν τα τελευταία δύο χρόνια πριν η ίδια τεθεί υπό την προστασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, κι έτσι να μην υπήρξαν άμεσες παρενέργειες στις ασφαλίσεις πιστώσεων, ωστόσο όμως, έμμεσα προβλήματα φαίνεται πως προκλήθηκαν στην αγορά.

 Αυτό το οποίο παρατηρήθηκε ήταν η αδυναμία αρκετών προμηθευτών της εταιρείας να καλύψουν δικές τους υποχρεώσεις, μετά το κούρεμα των χρεών της Μαρίνοπουλος κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο 700 εκατ. ευρώ τα οποία όφειλε προς την αγορά.

 Η μη καταβολή του 50% των χρεών της αλυσίδας προκάλεσε ζητήματα ρευστότητας σε αρκετές, κυρίως μικρές και μικρομεσαίες, εταιρείες παραγωγής, οι οποίες δήλωσαν αδυναμία να καλύψουν χρέη έναντι προμηθευτών τους, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν» πολλά τιμολόγια αγοράς. Τα περισσότερα προβλήματα ανέκυψαν σε εταιρείες οι οποίες είχαν μεγάλη εξάρτηση από τη Μαρίνοπουλος και κυρίως σε παραγωγούς που είχαν αναλάβει να τροφοδοτούν την αλυσίδα με PL προϊόντα.

 Πηγές του IW σημειώνουν σχετικά, ότι από κοινού ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες επιχείρησαν να διαχειριστούν το πρόβλημα, διαμεσολαβώντας μεταξύ προμηθευτών της Μαρίνοπουλος και εταιρειών στις οποίες ήταν ανοικτοί, προκειμένου να μην διαμαρτυρηθούν επιταγές ή γραμμάτια και προκληθούν νέα προβλήματα στην αγορά. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος διευθέτησαν το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών τους, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*