Χρονιά-ορόσημο το 2017 για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Επιμέλεια: Έλενα Ερμείδου / Νίκος Σακελλαρίου

Το 2017 θα είναι μια χρονιά-επιχειρηματικό ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά, καθώς η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλάζει ολοκληρωτικά τον χάρτη. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιος στρατηγικός επενδυτής, το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα αλλάξει χέρια μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου, ουσιαστικά, θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα δίκτυα πωλήσεων, στις στρατηγικές νέων προϊόντων και, βεβαίως, στα μερίδια αγοράς. Άλλοι θα κερδίσουν από την αλλαγή φρουράς στην Εθνική Ασφαλιστική κι άλλοι ίσως παρασυρθούν από ένα αλυσιδωτό κύμα εξαγορών.

Γενικά το 2017, οι εταιρείες θα δοκιμαστούν από δύο πράγματα:

Πρώτον, από το Solvency II, που ίσως να είναι πιο δύσκολο τη φετινή χρονιά, λόγω της αύξησης του country risk από την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, και δεύτερον από τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη φορολογική και ασφαλιστική καταιγίδα, που έχουν συρρικνώσει κατά πολύ το διαθέσιμο προς ασφάλιση εισόδημα.

Ειδικά οι νέες διατάξεις για τα «μπλοκάκια» θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους επαγγελματίες, στερώντας εισοδήματα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι πολίτες έχουν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για ασφάλιση, ωστόσο τα εισοδήματά τους δεν τους το επιτρέπουν. Η φορολογική μέγκενη, το νέο ασφαλιστικό και η «ακινησία» του κράτους τούς υποχρεώνουν να ζουν στην ανασφάλεια. Μεγάλο στοίχημα για την ιδιωτική ασφάλιση είναι το γεφύρωμα του χάσματος αυτού και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*